Više od 100 afganistanskih novinara zatražilo međunarodnu pomoć

Svijet 18. ruj 202119:09
Afganistan, izbjeglice, migranti
Izvor: REUTERS/Abdul Khaliq Achakzai / ilustracija

Više od 100 afganistanskih novinara pozvalo je međunarodnu zajednicu da aktivno zaštiti slobodu medija u Afganistanu, javlja u subotu dpa.

Trenutno je najvažnije ishoditi sigurnosna jamstva, posebice za novinarke, priopćila je skupina u anonimnom apelu putem Reportera bez granica (RSF).

Česti napadi na novinare i miješanje talibana u njihov posao doveli su do toga da se pribojavaju najgoreg, poručuju novinari.

Apel naslovljen “Novinari u Afganistanu su u opasnosti od nestanka” potpisala je etnički i politički raznolika skupina od 103 novinara, urednika i fotoreportera, uključujući 20 žena, priopćio je RSF.

Većina ih i dalje radi u Afganistanu, neki se skrivaju, a 10 je u egzilu. Svi su željeli ostati anonimni zbog straha od odmazde prema njima ili članovima obitelji.

Novinari traže hitnu konkretnu pomoć kako bi redakcije u Afganistanu nastavile raditi. Također, traže privremenu diplomatsku, konzularnu i financijsku pomoć za evakuaciju ugroženih novinara.

RSF je pozdravio obećanje njemačkog ministarstva unutarnjih poslova da će primiti 2600 Afganistanaca koji trebaju posebnu zaštitu, kao i njihove obitelji.

Njemačkom ministarstvu vanjskih poslova RFS je uručio listu s imenima više od 152 novinara koji su u Afganistanu izloženi velikom riziku po život. Među njima je 10-ak novinarki.

“Talibani su pokazali da neće tolerirati slobodu medija, niti u Kabulu niti u pokrajinama. Postoji prijetnja povratka u petogodišnje mračno razdoblje prve vladavine talibana”, rekao je izvršni direktor RSF-a Christian Mihr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar