Vojska pucala na prosvjednike u Mjanmaru, najmanje 13 ubijenih

Svijet 07. tra 202115:25
Mjanmar
Izvor: REUTERS

Uskok je u srijedu podigao optužnicu protiv četvorice osoba, među kojima i policajca i carinika, koje se tereti za krijumčarenje cigareta, čime su oštetili državni proračun za najmanje 900.000 kuna.

Vojni čelnik države objavio je da pokret građanskog neposluha „uništava“ državu.

Više od 580 ljudi ubijeno je u prosvjedima protiv vojske koja je pučem preuzela vlast 1. veljače, čime je završio kratak period građanske vlasti u toj državi gdje oružane snage igraju veliku ulogu.

U srijedu je vojska u sjeverozapadnom gradu Kaleu pucala na prosvjednike koji su tražili povratak na vlast demokratski izabrane vlade Aung San Suu Kyi, prenose lokalni mediji.

Tamošnji stanovnici i mediji Myanmar Now govore o 11 ubijenih i nekoliko ozlijeđenih.

Dvoje prosvjednika ubijeno je u gradu Bagou u blizini Yangona, objavio je Myanmar Now.

U Yangonu, najvećem gradu države, čulo se najmanje sedam malih eksplozija, uključujući kod vladinih zgrada, u vojnoj bolnici i trgovačkom centru. Zasad nema izvještaja o žrtvama te nitko nije preuzeo odgovornost.

Američko veleposlanstvo u Yangonu priopćilo je da je dobilo izvješća o ručno izrađenim „zvučnim bombama“, odnosno vatrometima kojima je cilj stvaranje buke, bez prevelike štete.

Istovremeno je u srijedu u Yangonu izbio požar u kineskoj tvrtki JOC Garment, objavili su vatrogasci. Tamo također nema žrtava te se ne znaju razmjeri štete. Aktivisti su u jednoj četvrti Yangona zapalili kinesku zastavu, pokazuju fotografije objavljene na Facebooku. Prosvjednici smatraju da Kina podržava vojnu huntu, a protekli mjesec napadnute su 32 kineske tvornice u Yangonu.

Mjanmar je pak važan dio kineskog multinacionalnog infrastrukturnog projekta Pojas i put.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar