Von der Leyen o pristupnim pregovorima Ukrajine i Moldavije: Izazovno, ali puno mogućnosti

Svijet 25. lip 202413:43 0 komentara
URS FLUEELER / POOL / AFP

Pregovori o pristupanju Ukrajine i Moldavije Europskoj uniji bit će izazovni, ali su i velika prigoda kako za obje zemlje tako i za EU, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen uoči otvaranja pregovora s te dvije zemlje.

“Put pred nama bit će izazovan, ali također je ispunjen golemim mogućnostima za Moldaviju i Ukrajinu, kao i za cijelu našu Uniju”, rekla je von der Leyen u video-poruci uoči međuvladinih konferencija o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, koje počinje poslijepodne u Luxembourgu.

Poželjela je uspješan početak pregovora koji trebaju pripremiti obje zemlje kako bi mogle preuzeti obveze punopravnog članstva.

“Oni znaju da će njihov put biti rigorozan i zahtjevan. Pregovori o pristupanju osmišljeni su kako bi se kandidati pripremili za odgovornosti članstva. Zbog toga nema prečaca. U ove pregovore krećemo u snažnom duhu otvorenosti, angažmana i predanosti”, istaknula je von der Leyen.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola označila je povijesnim otvaranje pregovora s dvije bivše sovjetske republike.

“Današnji datum ostat će zapamćen kao povijesni. Ovo je važan trenutak koja nas jača i povezuje u jednu obitelj”, napisala je Metsola na društvenoj mreži X.

Ukrajina i Moldavija podnijele su zahtjev za članstvo u EU nekoliko dana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači 2022. U lipnju iste godine odobren im je status zemalja kandidatkinja za članstvo, a u prosincu prošle čelnici država članica donijeli su odluku o početku pregovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!