Vrhovni sud Južnoafričke Republike Zumi zabranio kandidaturu za parlament

Svijet 20. svi 202415:11 0 komentara
Marco Longari / AFP)

Najviši sud Južnoafričke republike zabranio je bivšem predsjedniku Jacobu Zumi da se kandidira za parlament na nacionalnim izborima sljedećeg tjedna. Ustavni sud presudio je da ga njegova kazna od 15 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda diskvalificira iz izborne utakmice.

Zuma je osuđen 2021. jer je odbio svjedočiti u istrazi o korupciji tijekom njegova predsjedničkog mandata koji je završio 2018.

Vodio je kampanju pod zastavom novoformirane stranke uMkhonto weSizwe (MK) nakon sukoba s vladajućim Afričkim nacionalnim kongresom (ANC).

Glavni tajnik MK-a Sihle Ngubane rekao je da je stranka razočarana presudom, ali da to neće utjecati na stranačku kampanju i da će lice gospodina Zume ostati na glasačkom listiću za izbore 29. svibnja.

“On je još uvijek vođa stranke. Presuda uopće ne utječe na našu kampanju”, rekao je Ngubane.

Južnoafrikanci glasuju za političke stranke, a kandidati na vrhu njihovih lista dobivaju zastupnička mjesta ovisno o broju glasova koje stranka dobije.

Neki članovi MK-a pjevali su i plesali ispred suda prikazujući Zumu kao žrtvu, dok su drugi, od kojih neki odjeveni u tradicionalne Zulu regalije, sjedili u tišini dok je sutkinja Leona Theron izricala presudu u ime suda.

Zuma još nije komentirao presudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_1

#related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!