Xi traži od talibana da iskorijene terorizam, obećava dodatnu pomoć

Svijet 17. ruj 202113:41
Izvor: NOEL CELIS / AFP / ILUSTRACIJA

Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je od "relevantnih aktera" u Afganistanu da iskorijene terorizam pri čemu je obećao dodatnu pomoć ratom razorenoj zemlji, objavila je u petak državna novinska agencija Xinhua.

Kina i Afganistan, u kojemu su talibani ovoga mjeseca imenovali novu vladu, graniče.

Radikalna islamistička skupina preuzela je vlast u zemlji u kolovozu dok se koalicija zapadnih zemalja pod vodstvom SAD-a povukla nakon 20 godina.

Afganistan bi trebalo usmjeravati da bude otvoreniji te inkluzivniji te da provodi umjerene unutarnje i vanjske politike, kazao je Xi na sastanku lidera Šangajske organizacije za suradnju, objavila je Xinhua.

“Određene zemlje” trebale bi preuzeti odgovornost za budući razvoj Afganistana jer su “pokretači” trenutne situacije,” dodao je Xi, očito se referirajući na Sjedinjene Države i saveznike.

Stručnjaci kažu da je afganistanska ekonomija u teškom stanju i da zemlji prijeti humanitarna kriza.

Zapadne zemlje nisu voljne pružati financijsku pomoć Afganistanu sve dok se talibani ne obvežu poštivati ljudska prava, a pogotovo prava žena.

Kina, koja je obećala pomoć Afganistanu i cjepiva protiv covida-19, kaže da su SAD i saveznici obvezni pružiti ekonomsku i humanitarnu pomoć Afganistanu.

Kina također strahuje od militanata u svojoj najzapadnijoj pokrajini Xinjiang, od kojih neki imaju svoju bazu u Afganistanu i dugogodišnji su saveznici talibana.

Članovi Šangajske organizacije za suradnju su Kina, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Rusija, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan, a Afganistan je promatrač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar