Zašto je Iran napao Izrael? Vojni analitičar tvrdi da je u pitanju čast i ponos

Svijet 15. tra 202419:51 3 komentara

Vojni analitičar portala Obrana i sigurnost Igor Tabak gostovao je u Dnevniku kod Ilije Jandrića gdje je govorio o odnosim Irana i Izraela nakon napada koji se dogodio prije nekoliko dana.

Tabak kaže kako Bliski istok već desetljećima nije miran te da ovo nije velika promjena. “Bojim se da vrijedi da je situacija uobičajeno tragična. Tim više što je u ovoj razmjeni raketa i bespilotnih letjelica između Irana i Izraela zapravo je bila uvelike riječ o jednom koreografiranom, teatralnom slanju poruke.”

N1

I da Izrael nije u ratu, Netanyahu bi svejedno imao velikih unutarnjopolitičkih problema, tvrdi Tabak.

“Imaju tu Gazu gdje nisu uspjeli postići što su htjeli. Izuzetna grubost i dugotrajna stradavanja civila su poprilično ruinirala ugled Izraela. Ova aktualna situacija je ponešto bolja jer Iran kotira i puno lošije na mnogim zapadnim adresama.”

“Ima puno ljudi u toj, dosta radikalnoj Netanyahovoj vladi, koji bi htjeli dodatno zaoštriti stvari, ali mislim da im je jasno koliko su tu posljedice moguće i koliko igraju na nožu da ostanu stvarno usamljeni, ne samo po pitanju Gaze nego i puno šire, a onda drugi put ne bi bilo vjerojatno ovako široke koalicije koju smo gledali ove nedjelje u odgovoru na iranski napad”, dodaje Tabak.

SAD i Velika Britanija su već poručile da ne bi sudjelovale u izraelskom protunapadu, a Tabak ističe da Iran nije napao Izrael, nego je to bio odgovor na izraelski napad na iransku ambasadu u Siriji.

“Odgovor koji je bio postavljen da se prvo sačuva imidž, neka nacionalna čast i ponos, a tek onda sve vojne ili sigurnosne stvari su tu zapravo bile dosta u zaleđu. I to upozoravanje unaprijed, i način na koji je izveden, stvari koje su pokazivale na činjenicu da je to slanje političke poruke, a na Izraelu bi bilo da stane na loptu.”

Tabak kaže da za sada ne očekuje daljnje zaoštravanje izraelskih odnosa s Iranom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare