Ovacije Zelenskom u EP-u: Borimo se protiv najveće protueuropske sile svijeta!

Svijet 09. velj 202306:59 > 11:176 komentara
Nikola Radišić

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Bruxelles gdje se susreo s čelnicima zemalja EU-a.

Kad se pojavio u Europskom parlamentu dobio je ogroman pljesak.

N1

U svom obraćanju okupljenima u EP-u Zelenski je zahvalio što toliko pozornosti posvećuju Ukrajini i “velikoj borbi za Europu”.

“Dragi zastupnici, dragi lideri Europe, vi ste ovdje kao vođe Europe i zastupnici građana. Sve ovo pokazuje što moderna Europa daje svijetu – europski način života, europska pravila. To je način života  u kojem je svatko od nas bitan, u kojem vlada pravo, u kojemu su ljudi ujedinjeni”, rekao je.

“Svi Ukrajinci, svi dijelimo zajedničku europsku povijest. Pokušali su nas uništiti. Zašto? Žele uništiti europski način života i mi to nećemo dopustiti. Ruski napad na Ukrajinu nije samo da se osvoji teritorij jednog dijela Europe, ne, ovdje je riječ o diktatoru koji ima goleme količine oružja. Kremlj namjerno i cinično nastoji uništiti naše vrijednosti. Mi se branimo protiv najveće protueuropske sile na svijetu, i to mi Ukrajinci uz vašu pomoć. Hvala vam što nam pomažete”, rekao je i ponovno dobio ogroman pljesak.

“Ovaj pljesak ne ide meni, hvala vam na njemu, svima koji podržavaju Ukrajinu – hvala”, rekao je.

Zahvalio je i svima koji prosvjeduju protiv rata, koji ne vjeruju lažnim informacijama koje dolaze iz Rusije, svima koji dostavljaju Ukrajini dostavljanjem oružja.

“Bez vaše pomoći mnogo toga ne bismo uspjeli u ovom ratu”, kaže.

Turneja po Europi

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik započeo je turneju po Europi posjetom Britaniji i Francuskoj. Ovo je tek drugo njegovo putovanje u inozemstvo od početka ruske invazije prije gotovo godinu dana.

U srijedu navečer doputovao je u Pariz, drugu postaju svoje nenajavljene europske turneje, gdje se sastao s francuskim predsjednikom i njemačkim kancelarom koji su mu obećali daljnju potporu.

Zelenski je prije Pariza bio u Londonu od kuda je uputio poziv saveznicima da mu pošalju borbene zrakoplove kako bi nadjačao Rusiju.

Isti poziv uputio je i iz Pariza. “Što prije Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što prije dobije avione, to će se prije završiti ruska agresija i moći će se vratiti mir u Europi”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar