Zelenski: Europa se ne smije pretvoriti u supermarket za bogate Ruse

Svijet 13. kol 202207:16 8 komentara
AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVIC

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je ponovno pozvao EU članice da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao supermarket dostupan svakome tko ima sredstava za ulazak.

Zelenski je napomenuo da se njegov prijedlog ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć jer su riskirali svoju slobodu ili živote opirući se politici čelnika Kremlja Vladimira Putina.

VEZANE VIJESTI

“Moraju postojati jamstva da ruski ubojice ili suučesnici u državnom teroru ne koriste schengenske vize”, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju, misleći na vize koje vlasniku omogućuju pristup schengenskom području koje obuhvaća nekoliko država EU-a.

“Drugo, ne smijemo uništiti samu ideju Europe – naše zajedničke europske vrijednosti. Europa se stoga ne smije pretvoriti u supermarket u kojem nije važno tko ulazi i gdje je glavno da ljudi samo plaćaju svoju robu”, naveo je.

Zelenskij je prvi put pozvao na zabranu izdavanja viza u svom ovotjednom intervjuu za Washington Post, rekavši da bi Rusi trebali živjeti u svom vlastitom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju.

Apel Zelenskog tek treba dobiti podršku glavnih igrača u EU. No, kako je rekao, ohrabrila ga je potpora baltičkih država i Češke, koja trenutno predsjeda EU-om. Finska je također podržala ideju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije ovog tjedna osudio je apel Zelenskog, rekavši da je “svaki pokušaj izolacije Rusa ili Rusije proces koji nema perspektivu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram