Dok Rusi granatiraju Harkiv, Zelenski čeka status kandidata za EU

Svijet 22. lip 202220:30 > 20:44
Izvor: SERGEY BOBOK / AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozdravio očekivanu ponudu Europske unije o statusu kandidata za svoju ratom pogođenu zemlju dok su ruske snage gađale drugi najveći grad Ukrajine Harkiv i istočni Donbas.

Europski čelnici će na sastanku u Bruxellesu u četvrtak formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU. Iako simboličan, ovaj potez pomoći će u podizanju morala ove države u kojoj je kroz zadnja četiri mjeseca ubijeno na tisuće ljudi, milijuni su razmješteni, a mnogi gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Rat je imao velik utjecaj na svjetsko gospodarstvo, ali i na sigurnost Europe zbog porasta cijena plina, nafte i hrane. Europska unija zbog rata je odlučila smanjiti ovisnost o ruskim energentima, a Švedska i Finska zatražile su članstvo u NATO-u.

VEZANA VIJEST

„Vjerujem da će svih 27 zemalja članica Europske unije poduprijeti naš status kandidata“, kazao je Zelenski učenicima Munk škole za globalne poslove i javnu politiku u Torontu.

„Ovo je naše svijetlo na kraju tunela.“

No, Zelenski se za sada suočava s većim problemima od zadovoljenja standarda Unije vezanih uz korupciju i reformu državne administracije, s obzirom da njegovim vojnim snagama zbog žestokih borbi u Donbasu ponestaje streljiva.

Ruske vojne snage granatirale su u srijedu drugi najveći grad Ukrajine Harkiv i okolicu i pri tom ubile najmanje dvadeset ljudi, što je, po Kijevu, pokušaj da ih natjeraju na povlačenje snaga s glavnog bojišta zbog zaštite civila.

Iz Rusije tvrde da su na glavnoj bojišnici u Sjeverodonjecku ukrajinske snage opkoljene od prošlog tjedna, ali iz snimaka neovisnog novinara jasno je da bitka još nije završena jer ukrajinskim trupama pojačanja još pristižu gumenjacima preko rijeke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar