“Rusija se mora povući na položaje prije invazije da bi došlo do dogovora”

Svijet 07. svi 202208:37 > 08:41 0 komentara
RONALDO SCHEMIDT / AFP, Ilustracija

Bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju londonskom think-tanku Chatham House.

Kako prenosi BBC, Zelenski je ustvrdio da bi to bio minimum na koji bi njegova zemlja bila spremna pristati.

PROČITAJTE JOŠ

Kako podsjeća BBC, ruske snage trenutno nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljem, gradu na jugoistoku Ukrajine u kojemu je posljednji džep otpora lociran u čeličani Azovstalj na koju već nekoliko dana traju siloviti napadi. Osvajanje ovoga lučkog grada na azovskoj obali bio bi najveći ruski vojni uspjeh od početka invazije i dao bi povod ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da barem nešto proslavi 9. svibnja, Dan pobjede u Rusiji kojim se obilježava sovjetska pobjeda nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

No Zelenski rezolutno odbija pomisao da bi Rusija smjela zadržati i pedalj teritorija Ukrajine koji je osvojila od 24. veljače.

“Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. veljače”, rekao je BBC-u referirajući se na dan prije početka ruske invazije.

“Ukrajinski narod me izabrao da budem predsjednik Ukrajine, a ne nekakve mini Ukrajine. To je vrlo važan detalj”, dodao je.

Budući da je kao uvjet za kraj rata Zelenski naveo 23. veljače, to sugerira da Kijev, kako upozorava BBC, možda ne bi inzistirao na povratku Krima pod ukrajinsku kontrolu prije sklapanja mira s Moskvom. Dosad je Zelenski inzistirao da je Krim neodvojiv dio Ukrajine.

Zelenski je pozvao na nastavak diplomatskog dijaloga s ruskom stranom.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.