Zelenski: Osim Buče može biti još civilnih žrtava u drugim oslobođenim gradovima

Svijet 05. tra 202206:541 komentar
Izvor: Sergei SUPINSKY / AFP, Ilustracija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u nedjelju da bi broj civilnih žrtava mogao biti i mnogo veći od onog u Buči, i to u Borodjanki i drugim oslobođenim ukrajinskim gradovima, prenosi CNN.

“Već postoje informacije da bi broj žrtava okupatora mogao biti i veći u Borodjanki i nekim drugim oslobođenim gradovima. U mnogim selima oslobođenih okruga Kijevske, Černigovske i Sumske oblasti okupatori su radili stvari koje mještani nisu vidjeli ni za vrijeme nacističke okupacije prije 80 godina”, navodi se Zelenski.

Dodaje da će okupatori “sigurno snositi odgovornost za to”, a naglasio je važnost toga da novinari dokumentiraju posljedice u oslobođenim ukrajinskim gradovima. “Pružamo maksimalan pristup novinarima u Buču i druge oslobođene gradove Ukrajine. Za stotine novinara iz cijelog svijeta. A mi smo zainteresirani da tamo bude na tisuće novinara. Što više! Da svijet vidi što je Rusija učinila”, naglasio je Zelenski.

Upozorio je da će Rusija pokušati prikriti tragove nasilja počinjenog u Buči i drugim gradovima. “Pokušavaju iskriviti činjenice. Ali, kao i tada, neće uspjeti. Neće moći prevariti cijeli svijet”, dodaje Zelenski.

Ponovio je svoju zamolbu da se Ukrajini pošalje više oružja. “Još jednom naglašavam: Ukrajina mora dobiti sve potrebno oružje da što prije otjera okupatore s naše zemlje. Da smo već dobili ono što nam je potrebno – zrakoplove, tenkove, topništvo, proturaketno i protubrodsko oružje, mogli smo spasiti na tisuće ljudi”, zaključio je Zelenski.

Glasnogovornik predsjednika također je potvrdio da će se Zelenski obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak ujutro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar