Zelenski posjetio Poljsku, ali ne kako bi smirio strasti

Svijet 23. ruj 202322:50 0 komentara
AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dodijelio je državna priznanja dvama poljskim volonterima tijekom svoga zaustavljanja u Poljskoj, iako se nije susreo s dužnosnicima s obzirom na to da su odnosi između dvije zemlje zategnuti zbog uvoza žitarica.

Poljska je prošli tjedan odlučila produžiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, poljuljavši odnose Kijeva sa susjednom zemljom koja je bila jedan od najvažnijih saveznika otkad je Rusija prošle godine izvršila invaziju na Ukrajinu.

Poljski premijer je rekao Zelenskom u petak da ne “vrijeđa” Poljake, zadržavajući oštru retoriku prema Kijevu uoči izbora 15. listopada. Vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) kritizirala je krajnja desnica zbog onoga što tvrde da je vladin podređen stav prema Ukrajini.

Zelenskij je razljutio susjede kad je rekao Općoj skupštini UN-a u New Yorku da Kijev radi na tome da zaštiti kopnene rute za izvoz žitarica, no da “politički teatar” samo pomaže Moskvi.

U subotu, na putu kući, uručio je je priznanja Bianki Zalewskoj, novinarki koja je pomogla prevesti ranjenu djecu u poljske bolnice, i Damianu Dudi, koji je okupio medicinski tim da pomogne ranjenim vojnicima blizu prvih linija bojišnice.

Zelenskij je zahvalio svim Poljacima koji “su od prvih dana otvorili svoje obitelji, svoje domove, same sebe i pomogli.”

“Vjerujem da bilo koji izazovi na našem zajedničkom cilju nisu ništa u usporedbi s činjenicom da postoji takva snaga između naših naroda.”

Jedan od dobitnika priznanja, Duda, rekao je Reutersu da je Zelenskij bio vrlo neformalan na sastanku, poput starog prijatelja.

“Za nas, politika nije važna, ono što nam je važno je pomoći ljudima kojima je to potrebno”, rekao je Duda.

Šef Ureda za međunarodnu politiku poljskog predsjednika, Marcin Przydacz, rekao je portalu Onet.pl da njegov ured nije primio nikakav prijedlog sastanka tijekom boravka ukrajinskog predsjendika u Poljskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.