Zelenski: Ruske ambicije su od Varšave do Sofije

Svijet 15. lip 202214:47 3 komentara
Genya SAVILOV / AFP, Ilustracija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozvao Europsku uniju da omogući njegovoj zemlji početak puta prema članstvu u tom savezu, upozorivši da ruske teritorijalne ambicije sežu od Varšave do Sofije.

U govoru za oba doma češkog parlamenta putem videolinka ukrajinski čelnik je pozvao i na nove europske sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Rusija nije zainteresirana samo za naš Mariupolj, Sjeverodoneck, Harkiv i Kijev. Ne, njene ambicije su usmjerene na veliko područje, od Varšave do Sofije”, rekao je Zelenski, ne dajući dokaze za tu tvrdnju.

VEZANA VIJEST

„Kao i u prošlosti, ruska invazija Ukrajine prvi je korak koji je potreban ruskom vodstvu da si otvori put prema drugim europskim državama, za osvajanje drugih naroda”.

EU je uveo šest krugova sankcija protiv Rusije, a Ukrajina želi i sedmi kako bi se dodatno pojačao pritisak na Rusiju i zaustavio rat.

Očekuje se da će Europska komisija ovaj tjedan objaviti odluku o ukrajinskom zahtjevu za statusom kandidata, uoči europskog sastanka na vrhu idući tjedan. Postizanje statusa kandidata prvi je korak prema dugom procesu pristupanja u savez.

„Ukrajini dati status kandidata sada predstavljalo bi dokaz da je europsko ujedinjenje stvarno, da europske vrijednosti doista djeluju, ne da su samo navedene u nekim dokumentima”, dodao je Zelenski.

On je rekao kako Česi nakon nacističke okupacije i desetljeća sovjetske dominacije znaju gdje vodi kompromis i što se događa nakon ustupaka tiraniji.

„Osoba koja želi osvojiti sve neće nikad stati nakon što dobije samo dio onoga što želi”, upozorio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.