Zelenski: Stajališta Rusije u pregovorima sada zvuče realnije

Svijet 16. ožu 202206:52
N1

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da stajališta Ukrajine i Rusije u mirovnim pregovorima zvuče realnije, ali je potrebno više vremena.

“Sastanci se nastavljaju i, informiran sam, pozicije tijekom pregovora već zvuče realnije. No još je potrebno vremena da odluke budu u interesu Ukrajine”, rekao je Zelenski u obraćanju video snimkom objavljenom rano u srijedu, izvijestila je agencija Reuters.

VEZANE VIJESTI

Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je u utorak da su razgovori s Rusijom bili vrlo teški, ali da “svakako ima prostora za kompromis”, dodajući da će se pregovori nastaviti u srijedu.

Savjetnik predsjednika Ihor Šovkva je rekao da ukrajinska vlada počinje vidjeti napredak u pregovorima s Moskvom o okončanju ruske invazije, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Razgovori su postali “konstruktivniji”, nakon dva dana razgovora putem videa, rekao je.

“U prvim krugovima Rusija nije bila spremna poslušati naš stav, već je samo postavila ultimatume da se Ukrajina preda, da baci oružje, da naš predsjednik treba potpisati akt o predaji” no sada je Rusija malo promijenila svoj ton, ocijenio je Šovkva.

Šovkva je rekao da je ukrajinsko izaslanstvo “oprezno optimistično”, ali da iskorak mogu postići samo predsjednici Volodimir Zelenskij i Vladimir Putin, prenijela je njemačka  agencija dpa.

Ukrajina traži prekid rata i povlačenje ruskih snaga, dok Moskva traži da Ukrajina prizna anektirani poluotok Krim kao ruski, a separatistička područja u istočnoj Ukrajini kao neovisne države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.