Žestoke borbe za Bahmut: “Borimo se za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište”

Rat u Ukrajini 05. velj 202310:31
REUTERS/Yan Dobronosov

Zapovjednik Wagnera, ruske plaćeničke skupine, rekao je u nedjelju da se vode žestoke borbe u sjevernim dijelovima ukrajinskoga grada Bahmuta, koji je tjednima u fokusu ruskih snaga.

Jevgenij Prigožin, osnivač i zapovjednik skupine Wagner, rekao je da se vojnici bore za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište” protiv ukrajinskih snaga koje se ne povlače.

Ruske snage tjednima su pokušavale opkoliti i osvojiti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donbasu i čini se da napreduju sporo i uz visoku cijenu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij proteklih dana ponavljao je da je situacija oko grada teška.

“Nitko neće prepustiti Bahmut. Borit ćemo se za njega dokle god možemo. Bahmut smatramo svojom tvrđavom”, rekao je u petak.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je Rusija postigla “mali napredak” u pokušaju opsade Bahmuta.

Ako ruske snage uspiju zauzeti grad, koji je desetkovan višemjesečnim granatiranjem, bit će to najvažniji strateški napredak od prošlog ljeta kada je početna ofenziva na istoku Ukrajine zaustavljena nizom zapanjujućih ukrajinskih protuofenziva u drugoj polovici 2022.

Prigožin je rekao da nisu točna izvješća ruskih medija da ukrajinske snage napuštaju Bahmut te da se one očito “bore do kraja”.

“U sjevernim četvrtima vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stubište”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar