Amir Zukić

TV LICA 2.0 21. lis 201415:48 > 25. pro 2020 14:38
Izvor: N1 ba

Direktor programa i vijesti

Medijski menadžer, urednik i voditelj, Amir Zukić, u dvadesetogodišnjoj novinarskoj karijeri znanje i vještine stjecao je u domaćim i međunarodnim radio i TV stanicama, novinama i agencijama. Prošao je sve stepenice u medijskom biznisu: bio je reporter sa ulica, istraživač, producent, prezenter, urednik radijskih i TV emisija, glavni urednik i direktor. Posvećen je najvišim profesionalnim standardima. Kao novinar je direktan i kreativan, a kao lider odgovoran i zahtjevan. Od sebe i svog tima uvijek traži najbolje.

 Novinarski put Amira Zukića počeo je u ratnom Sarajevu kada je postao saradnik BH Radija, a krajem 1995. prelazi na Televiziju BiH gdje je radio kao reporter i voditelj. Nakon televizije vratio se prvoj novinarskoj ljubavi – radiju i to kroz angažman na Radiju Slobodna Evropa (RFE) gdje je bio novinar, urednik i voditelj informativnih emisija i TV magazina Liberty. Zadatke je obavljao u dopisništvu RFE-a u Sarajevu i centrali u Pragu. Uporedo s tim objavljivao je tekstove u magazinu BH Dani i njemačkom Berliner Tageszeitungu.

 Iskustvo i uspješan rad na na RFE-u preporučili su Amira Zukića na poziciju glavnog urednika Informativnog programa Javnog RTV servisa BiH (BHT1). Predvodio je tim od nekoliko desetaka novinara iz cijele zemlje, a ujedno je bio urednik i voditelj političkog magazina “Javna tajna” koji se isticao na medijskoj sceni po ozbiljnim, istraživačkim pričama i otvorenim razgovorima. Izložen pritiscima političkih lidera i interesnih grupa zbog tema obrađivanih u “Javnoj tajni”, bez zaštite i podrške upravnih struktura kuće, Zukić je u magazinu objavio: “Doviđenja javnom servisu. Dobrodošli u državnu, režimsku televiziju.” Zukić je smijenjen, a “Javna tajna” ukinuta.

Nakon BHT1 prelazi na Televiziju Sarajevo (TVSA) gdje je četiri godine bio direktor programa. Prije dolaska na poziciju direktora programa i vijesti N1 za BiH, radio je kao glavni urednik Balkanske direkcije Agencije Anadolija.

Amir Zukić rođen je 12. 10. 1972. u Zvorniku. Djetinjstvo je proveo u Srebrenici, gdje je napravio i prve novinarske korake.

Diplomirani je žurnalista Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Postdiplomski studij iz ekonomije završio je na univerzitetima u Torinu i Sarajevu. Stekao je zvanje Master of business administration (MBA) Univerziteta u Torinu i magistra ekonomskih nauka Univerziteta u Sarajevu.