AstraZeneca: Sastanak s Europskom komisijom protekao u duhu suradnje

Svijet 11. tra 202123:06

Predstavnici AstraZenece su prošli tjedan održali pozitivan sastanak s Europskom komisijom, priopćila je anglo-švedska kompanija nakon što su talijanske novine navele da tvrtka nije odgovorila na žalbu EU-a u vezi cjepiva protiv koronavirusa u predviđenom roku od 20 dana.

Države članice Europske unije i farmaceutska tvrtka su u konfliktu zbog isporuke cjepiva jer je kompanija isporučila manje količina nego što je prvotno bilo dogovoreno s EU-om.

Talijanske dnevne novine Corriere della Sera u nedjelju su objavile da AstraZeneca nije reagirala na pismo koje je Komisija poslala 19. ožujka u kojem se žali na slabu opskrbu cjepivima protiv bolesti covid-19.

“Možemo potvrditi da smo Komisiji odgovorili u predviđenom vremenskom periodu i da je naš tim prošlog tjedna održao sastanak s Komisijom koji je protekao u duhu suradnje”, napisao je u e-mailu direktor globalnih odnosa s medijima AstraZenece, Matthew Kent.

Ranije u nedjelju, glasnogovornik Europske komisije potvrdio je da je Bruxelles 19. ožujka pisao AstraZeneci nazvavši tekst “obavijest o rješavanju sporova”, dodajući da je ovo prvi korak ka napretku.

“U ovoj fazi još uvijek nedostaju određeni faktori (…) I dalje smo u kontaktu s AstraZenecom kako bismo osigurali pravodobnu isporuku dovoljnog broja doza”, komentirao je glasnogovornik za Reuters.

Javni ugovor između EU-a i tvrtke nalaže da ako dođe do spora, jedna strana najprije mora napisati obavijest o problemu. Nakon 20 dana od pismene obavijesti, treba se “održati sastanak i pregovorima pokušati riješiti problem”.

Prema potpisanom ugovoru o cjepivima protiv koronavirusa, članice Europske unije očekivale su da će do kraja ožujka od AstraZenece primiti 120 milijuna doza, međutim, tvrtka je isporučila samo 30,12 milijuna doza, navodi Corriere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar