Hladan tuš za Nijemce koji su koristili karte od devet eura

Svijet 24. lip 202210:18
Ina FASSBENDER / AFP / ilustracija

Putnici u Njemačkoj zasad ne mogu očekivati ​​da će se akcija mjesečne karte od 9 eura za javni prijevoz nastaviti i nakon kolovoza, javlja dpa.

Njemački ministar prometa Volker Wissing (FDP) jasno je u srijedu u Berlinu dao do znanja da je ova mjera reakcija na visoke cijene energije i propisana je u zakonu na ograničeno vrijeme, prenosi Fenix.

“Prema tome, trenutno nema razmišljanja o tome da se produži”, kaže Wissing.

VEZANA VIJEST

Karte od 9 eura vrijede u lipnju, srpnju i kolovozu i omogućuju neograničeno putovanje lokalnim i regionalnim autobusima i vlakovima diljem Njemačke tijekom mjesec dana. Ova karta je puno jeftinija od uobičajenih mjesečnih karata, koje također vrijede samo na određenom području.

Savjetodavni centri za potrošače također traže ponudu za prijevoz kako bi se ublažile rastuće cijene. Čelnica Saveznog udruženja (VZBV) Jutta Gurkmann izjavila je za Njemačku tiskovnu agenciju da bi mjesečnu kartu za sve autobuse i vlakove u lokalnom prijevozu trebalo ponuditi po cijeni od 29 eura mjesečno, odnosno za oko jedan euro dnevno.

“To bi sve rasteretilo u krizi, a posebno kućanstva s malo novca, te bi dalo više zamaha prometu.”

Wissing je rekao da je primio na znanje ovaj prijedlog. Ministar je objasnio da karte od 9 eura državu koštaju nešto više od milijardu eura mjesečno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram