Ivana Šojat: Zašto sam napustila DHK

Newsroom 02. lip 202322:17 0 komentara

Zašto je književnica Ivana Šojat iznenada odlučila napustiti Društvo hrvatskih književnika? Uzrok je upravo održana izvanredna izborna skupština. "Prije nje svojim su nas mailovima bombardirali anonimni članovi koji su se potpisivali kao Književnici za promjene. Uglavnom su u njima bez argumenata blatili dosadašnjeg predsjednika Zlatka Krilića, a sama skupština bila je kolektivno kamenovanje prije svega Krilića, ali i glavnog tajnika Gregora i uredništva Republike, prvenstveno urednice Julijane Matanović."

Šojat smatra da je napadačima smetalo pretvaranje Društva u nešto više od sinekure za odabrane: “Je li normalno da su Dubravka Ugrešić ili Miljenko Jergović persone non grata? Jergovića je i član društva, jer ne znaju kako ga se riješiti. Podržavam Julijanu Matanović koju su krajnje svirepo napadali.”

Kaže da su uredništvu časopisa Republika, koji izdaje Društvo, prigovarali što objavljuje tekstove članova drugog društva, Društva pisaca:” Opet će svesti Republiku na ono što je bila prije Julijane Matanović, školski časopis ili časopis Lidrana u kojem će objavljivati ljudi koje nitko ne čita.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.