Stiže novo poskupljenje goriva: Vlada je konačno izašla u susret distributerima

N1 INFO 02. sij 202320:29 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Nova godina nam je uz novu valutu donijela i nove cijene goriva. Točnije, one će nas od utorka čekati na benzinskim postajama.

Na telefonskoj sjednici po tko zna koji put vlada je intervenirala u cijene, ali opet – novo poskupljenje. Tako će litra dizela koštat 1,47 eura, litra benzina 1,33 eura, a za litru plavog dizela platit ćete 97 centa. Odnosno u kunama to je poskupljenje od 20 do 40 lipa po litri.

No, cijene goriva na benzinskim crpkama Petrola i Croduxa već su sada nešto veće od trenutne cijene koju je propisala Vlada. Iz ove dvije kompanije poručuju da su cijene povećane zbog toga što je Vlada na sjednici 29. prosinca povećala trošarine.

“Mi nismo s time presretni, ali jasno da ćemo voditi računa da se inspekcijske službe posebno državni inspektorat i porezna uprava, sutra je na tu temu sastanak u Vladi, da vodi računa kako se određuju cijene da ne bi bilo anomalija. Mi ćemo štiti građane i gospodarstvo, oni će štiti sebe, a onda ćemo na kraju vidjeti čija će biti zadnja”, rekao je Ivo Milatić, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva.

“Nema potrebe da se fajtamo”

Uprava Petrola smatra da je došlo vrijeme za deregulaciju i poručuju da su im sadašnji načini poslovanja – neodrživi.

“Petrol i Crodux formirali su maloprodajne cijene na svojim benzinskim postajama počevši od 01.01.2023. godine u 00:01 sati primjenjujući odredbe Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju te Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a maloprodajne cijene konvertirane su u euro po litru sukladno smjernicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Tako formirane maloprodajne cijene ostaju na snazi do promjene ili opoziva gore navedenih zakonskih propisa koje je donijela Vlada RH”, priopćili su iz tvrtke.

“Ja bi samo poručio da nema potrebe da se fajtamo. Mi građani moramo koristiti benzin i dizel za naše dnevne potrebe u životu. Vjerujem i nadam se je kompromis bolje rješenje nego nekakve tužbe i tjeranje maka na konac”, kaže Tin Bašić, portal Cijene goriva.

Stručnjaci napominju kako su cijene goriva veće jer su podignute trgovačke marže. Tako one više nisu 65 lipa po litri već 75. Na više cijene utječu i trenutačni poremećaji na Mediteranskom tržištu. Sva predviđanja o stabilizaciji tržišta su poput lutrije.

“Ja bi rekao da je konačno Vlada izašla u susret distributerima. Zbog toga što je intervencijom u marže distributera vlada zapravo napravila veliki anti-tržišni potez. I prije te intervencije situacija u izračuna cijene naftnih derivata je bila takva da distributeri u njoj nisu sudjelovali s više od 10 posto. Tako mislim da je i bilo kakva intervencija u te marže bila kontraproduktivna i nepotrebna”, rekao je Ivan Brodić, s portala Energypress.

“Vrijeme je da sjednu za stol”

Mali distributeri kažu da za njih situacija nikad nije bila gora. “Stalno radimo na svoju štetu čekajući da će se nešto promijeniti da će biti jedna generalna uredba na razini države gdje će se konačno regulirati konačno te cijene naftnih derivata i želimo da budu jeftinije cijene, ali nismo spremni i ne možemo više sami te uštede koje građani imaju”, tvrdi Armando Miljavac, udruga malih distributera goriva.

Stručnjaci napominju da s obzirom na to da cijena barela sirove nafte nikad nije utjecala izravno na cijene goriva u Hrvatskoj, sva predviđanja o stabilizaciji tržišta su poput lutrije.

“Činjenica je da je gorivo trenutno, i još uvijek je, i bit će neko vrijeme motor gospodarstva. E sad, je li sad došlo vrijeme da se neki spuste niže, sjednu za stol i malo razmisle o nekim budućim koracima kako odrediti cijenu na korist građana, poduzetnika i naftnih kompanija, mislim da bi bilo vrijeme za to”, rekao je Bašić.

Najnovije vladino ograničenje trajat će 14 dana. Ipak, mnogi bi građani bili zadovoljniji kad bi što niža cijena goriva potrajala više tjedana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!