Sakoman: 15-godišnjakinja u Zagrebu pozitivna na pet vrsta droga!

Newsroom 21. tra 202219:51 > 21:30 1 komentar
N1

Psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti dr. Slavko Sakoman u N1 Newsroomu upozorio je na epidemiju droge koja Hrvatskom hara još od 2016. godine i svake godine je u porastu. Posebna su žrtve mladi.

“Svi se izvlače na covid-epidemiju i da je ona pogoršala mentalno zdravlje i potražnju za psihoaktivnim sredstvima i to je točno. Međutim, nagli porast potrošnje droga krenuo je 2016. godine. Dakle, četiri godine prije epidemije.

Trend zlouporabe droga raste, a u 2019. i u 2020. je trend bio još brži. Prema podacima HZJZ-a, 2020. godina bila je godina u kojoj je Zagreb skočio gotovo na prva mjesta konzumacije četiri droge – kokaina, ecstasyja, amfetamina i kanabisa. Zagreb je po tome pri samom vrhu od 82 europska grada”, rekao je Sakoman ..

Sakoman dodaje da su, ako je konzumacija droge porasla za pet puta, i prihodi organiziranog kriminala na godišnjoj razini porasli za pet puta.

Sakoman smatra da je nevjerojatno da se u “džungli političkih tema i međunarodnih problema izgube naša djeca i mladi kao da je to nekakvo sporedno pitanje koje će doći na red tek kad oni odrastu”.

Govoreći o tome zašto je porast konzumacije droge sporedna tema u politici i medijima, Sakoman kaže da to pitanje u politici nitko ozbiljno ne shvaća, iako on godinama na to upozorava.

“Nitko ne razumije što znači strpati u mozgove naših mladih na tone droge u posljednjih pet do šest godina. Radi se o desecima tisuća mladih koji su kontaminirani drogama, ali i ljudima koji imaju vlastitu djecu.

Čak je i nekoliko liječničkih obitelji gdje su roditelji na kokainu zabrijali, postali čudni, obitelji su destabilizirane. Radi se o izuzetno ozbiljnom pitanju, što je dodatno grozno pitanje za našu demografiju”, rekao je dr. Sakoman.

Prepričao je nedavni slučaj 15-godišnje djevojčice u Zagrebu koja se nakon tuluma nije vratila kući pa su roditelji alarmirali policiju. Pronašli su je poslijepodne kako spava u autobusu, a test je pokazao da je bila pozitivna na čak pet različitih vrsta droga – od heroina do kokaina.

“Neshvatljivo mi je da političari šute o tome, da ne shvaćaju ozbiljno posljedice toga što tone droga završe u organizmu mladih osoba”, rekao je dr. Sakoman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare