Plenković o požaru u Osijeku: “Provest će se izvidi i istraga”

Vijesti 04. lis 202312:54 2 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Sjednica Vlade održala se u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na dnevnom redu je, među ostalim bila, informacija o aktualnom stanju vezanom za potres, odluka o pružanju pomoći prijenosom sredstava iz strateških robnih zaliha radi saniranja posljedica olujnog/orkanskog nevremena i tuče iz srpnja 2023., davanje ovlasti ministru znanosti i obrazovanja za donošenje odluke o dodatcima na plaću zaposlenicima u osnovnim školama koje sudjeluju u Eksperimentalnom programu “Osnovna škola kao cjelodnevna škola”, te davanje suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH u razdoblju od 2024. do 2026. za opremanje Hrvatske vojske helikopterima UH-60M Black Hawk.

Plenković je istaknuo da ima puno aktualnih tema. Komentirao je i veliki požar u Osijeku.

“Razgovarao sam s gradonačelnikom i sa županom, riječ je o nezapamćenom požaru na otpadu. Zahvaljujem svim vatrogascima i svim ostalim službama koji nastoje ugasiti požar. Vidjeli smo veliki dim i važno je da građani prate informacije nadležnih službi, DHMZ-a i HZJZ-a. Provest će se izvidi i istraga kako je došlo da je toliko plastičnog otpada bilo u krugu same tvornice”, rekao je.

Premijer je izrazio i sućut Italiji zbog nesreća autobusa kod Venecije i otkrio da je u njemu bilo dvoje hrvatskih državljana, ali ne znaju još u kakvom su stanju.

Sažeo je i sastanak EU-a na Malti gdje su ključne teme bile migrantski valovi i klimatske promjene, ali i da će imati konferenciju na temu razminiravanje Ukrajine.

Podsjetio je da je inflacija niže u kolovozu i da je Vlada zamrznula cijene brojnih proizvoda i da je u mandatu njegove vlada povećana mirovina.

Zahvalio je ministrima i ostalima koji su bili na primopredaji borbenih zrakoplova Rafale. “To je dio programa da Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu nabavimo nove zrakoplove, povjerenstvo je jednoglasno donijelo nabavu ovih aviona i saborski Odbor za obranu je isto jednoglasno podržao. Ovim načinom smo poslali i poruku da vjerujemo u europsku, odnosno francusku tehnologiju. Mi se kao država s ovim u potpunosti strateški pozicioniramo”, dodao je.

“Tu su još i helikopteri, vozila Bradley, a ulažemo i u protuzračnu obranu”, naveo je Plenković.

Sjednicu možete pratiti na nađem portalu UŽIVO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare