300 psihologa osudilo sramotan tekst, urednica Slobodne: Nastavljamo priču!

Vijesti 03. ruj 202115:44 > 16:11 4 komentara
Pixabay/Ilustracija

Slobodna Dalmacija radi na nastavcima priče o psihologinji Centra za socijalnu skrb koja je u prošlosti prekršajno prijavljena za prostituciju i ne vidi baš ništa sporno u objavi tog teksta.

Taj zaključak direktno proizlazi iz odgovora glavne urednice Slobodne Dalmacije Sandre Lapenda Lemo na upit koji smo joj uputili nakon burne reakcije stručne javnosti – brojnih psihologa i novinara – koji su osudili pribijanje na stup srama neimenovane psihologinje.

Glavnoj smo urednici Slobodne Dalmacije uputili poziv u emisiju Točka na tjedan te joj uputili set pitanja na koji smo tražili odgovor: kojim se kriterijima vodio kolegij Slobodne Dalmacije kad je odlučivao o objavi ovoga teksta, za koga je taj tekst i zašto relevantan da zaslužuje naslovnicu, čiji se javni interes zastupa tekstom, kakvu novost donosi te je li uredništvo prije objave imalo raspravljalo o moralnim i etičkim pitanjima i odvagnulo pro et contra za objavljivanje ovog teksta?

Odgovor glavne urednice Slobodne Dalmacije objavljujemo u cijelosti:

“U objavljenoj priči nisu objavljeni svi podaci kojima raspolažemo jer smo željeli zaštititi dignitet i identitet osobe. Na temelju informacija kojima raspolažemo znamo da je priča istinita, utemeljena i da ima širi kontekst koji ukazuje na negativne pojave u institucijama koje se bave ugroženim skupinama poput djece i maloljetnika.

Stav redakcije je jasan iz tekstova koje smo objavili, a potvrdu apsolutnog javnog interesa imate u izjavi pravobraniteljice za djecu te stručnjaka temeljem čijih izjava je i napisan dio teksta.

Ovim putem Vam se zahvaljujem na pozivu koji ste mi uputili, ali ga nisam u mogućnosti prihvatiti jer radimo na nastavcima priče”, odgovorila nam je glavna urednica Slobodne Dalmacije.

Zamolili smo za komentar i predsjednicu Uprave Hanza Medije, Anu Hanžeković Krznar o tome stoji li medijska kuća iza objave ovoga teksta i nakon reakcija u javnosti ili misli da je uredništvo Slobodne Dalmacije pogriješilo, no Ured za korporativne komunikacije Hanza Medije nam je zasad samo proslijedilo odgovor glavne urednice Slobodne Dalmacije.

Podsjetimo, sporni tekst u Slobodnoj Dalmaciji objavljen u četvrtak, kao i izjave psihologinje Mirjane Krizmanić, u kojem se propitkuje zapošljavanje bivše prostitutke kao psihologinje u Centru za socijalnu skrb, osudilo je dosad više od 300 psihologa i psihologinja. Na stranicama Centra za građansku hrabrost tekst se naziva sramotnim.

“Svatko od nas nižepotpisanih, kao pojedinac/pojedinka i kao (budući) psiholog/psihologinja, najstrože osuđujemo ovakvo senzacionalističko komentiranje tuđe prošlosti, kao i moralne osude bez pozadinskog uvida. Stoga tražimo javnu ispriku Slobodne Dalmacije kao medija koji je prenio članak i novinara koji ga je na ovaj način napisao. Apeliramo na medije, novinare, kao i kolege stručnjake da u svojim izvještajima i medijskim istupima poštuju Etičke kodekse svoje struke te da objektivno pristupaju temama kojima se bave”, stoji između ostalog u javnom pismu psihologa na stranici Centra za građansku stvarnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare