Čak 86 posto čitatelja smatra da Hasanbegović mora otići

Vijesti 02. velj 201608:39 > 08:43
Zarko Basic/PIXSELL

Premijer bi trebao smijeniti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, smatra velika većina čitatelja koji su sudjelovali u anketi portala N1 televizije.

Naime, samo 14 posto čitatelja portala N1 televizije smatra da je on osoba koja bi trebala nastaviti obnašati svoju funkciju, usprkos akcijama u prvim danima mandata.

Povod anketi je, podsjetimo, bilo raspuštanje Povjerenstva za neprofitne medije Ministarstva kulture, deset mjeseci prije isteka njegovog jednogodišnjeg mandata, što je shvaćeno kao obračun s medijima neprofitnog sektora.

Ministar kulture, naime, može članove Vijeća razriješiti i prije isteka mandata ako neopravdano ne nazoče sjednicama Vijeća, na osobni zahtjev ili pisani zahtjev predlagate­lja iz članka 4. stavka 1. ovoga Zakona te ako su osuđeni za kazneno djelo na bezuvjetnu kaznu zatvora. Iz toga proizlazi da je potrebno zadovoljiti određene uvjete za razrješenje. Iz javno objavljenih zapisnika može se vidjeti da je Povjerenstvo svoj posao obavljalo stručno i odgovorno te da nema osnove za razrješenje.

Zbog toga su reagirali mediji okupljeni u Mrežu emancipacije E-net, koji su pokrenuli peticiju za Hasanbegovićevu smjenu, koja je već prikupila više od 1.100 potpisa. Osim njih, smjenu je zatražilo i Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatsko društvo pisaca, dio dramskih umjetnika, koji su zbog neslaganja sa stavom čelništva krovne udruge, Hrvatskog društva dramskih umjetnika, napustili organizaciju, različite udruge za zaštitu ljudskih prava i slično.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.