"Imat ćemo ustavne suce, ali će se čekati zadnji čas"

Vijesti 04. velj 201609:14 > 09:15
PIXSELL/Patrik Maček

Vesna Škare Ožbolt je gostujući u Novom danu govorila i o stanju u pravosuđu, poglavito o krizi koja nam prijeti zbog nepostizanja dogovora dvotrećinske većine oko ustavnih sudaca.

Novi ministar pravosuđa najavio je izmjenu Kaznenog zakona, što mislite o tome?

Slažem se. Pogledajte što se sve događa u zadnjih 5 godina. Naš je Zakon o kaznenom postupku preuzeo neke elemente iz anglosaksonskog sustava, koji se nisu najbolje sjeli u naš sustav i način donošenja presuda baca sumnju da treba ozbiljno popravljati ZKP.

Je li dobro da ministar pravosuđa dolazi direktno iz sudstva?

Sve funkcije u vladi su političke – hoće li staviti stručnkaka ili političara to je odluka premijera i vladajuće koalicije. Ja sam bila političarka, ali sam se maksimalno ponašala kao stručnjak.

Koliki je utjecaj politike na pravosuđe? Do sada nismo imali koalicijskoj vladi da manji koalcijijski partner preuzme resor pravosuđa.

Uvijek se na ministra pravosuđa baca voda političkih utjacaja – pitanje je koliko jako će otvoriti kišobran i koliko će ga visoko postaviti. Ja sam svoj držala jako visoko i bio je velik, ali me pomeo vjetar. Trudila sam se biti fini most između izvršne i sudbene vlasti, da ona nema utjecaja na pravosudne odluke, već da sudbena vlast bude operativnija i efikasnija zahvaljujući mom radu. No, ako se politički utjecaj odnosi na sudsko odlučivanje, to neće biti dobro, a budući da je sadašnji ministar iz branše sudaca vjerujem da neće to dopustiti.

Slijedi nam i izbor ustavnih sudaca, inače ćemo imati u prazninu kad Ustavni sud neće imati kvorum za odluke.

Mislim da se to neće dogoditi.

Kako se trebaju birati?

Zakon kaže 2/3, a da bi se mijenjao zakon opet treba 2/3 većina. Ustavni sud mora biti lišen politike.

Nije li to bio izvor kritika – da je instumentaliziran saborskom većinom?

Ali ona nema nikad dvotrećinsku večinu, dakle, netko to mora popuniti, i to je smisao – da se o sucima odlučuje skoro konsenzusom.

Vidite li da je to moguće sada?

I vidim i ne vidim. Postoji odgovornost svih da život ide dalje bez obzira na neslaganja, ne može ovisiti samo o odnosima većine i oporbene manjine. No, s druge strane, poznavanjući naš mentalni sklop, čekat će se do zadnjeg dana s odlukom o sucima, ali će prevladati ovaj prvi element.

Kako komentirate mogućnost da se suci mogu sami kandidirati za to mjesto?

To mi je groteskno, način koji se prijavljuju i kakvi se odgovori daju na pitanja. Kad se samo sjetim neki odgovora kandidata ustavnih sudaca!