Sabor pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu, 4 ZA i 2 PROTIV

Vijesti 04. velj 201615:20 > 15:24
Ilustracija

Predsjedništvo Hrvatskog sabora raspravljalo je o vraćanju saborskog pokroviteljstva nad obilježavanjem Bleiburške tragedije i odlučilo da će Sabor opet biti pokrovitelj ove komemoracije.

Za odluku o ponovnom pokroviteljstvu Hrvatskog sabora glasovala su četiri člana Predsjedništva dok su dva bila protiv.

Podsjetimo Predsjedništvo, u kojemu su predsjednik i potpredsjednici Sabora, zasjedalo u kabinetu predsjednika akademika Željka Reinera.

Pokroviteljstvo komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i križnog puta ukinuto je u prošlom sazivu Sabora, a o vraćanju pokroviteljstva se opet raspravljalo nakon što je Počasni Bleiburški vod zamolio je da Sabor bude pokrovitelj nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Zoran Milanović izjavio je danas u Saboru kako je pravo svake parlamentarne većine da odluči kojem će događaju biti pokrovitelj.

Podsjetio je i da je postojalo pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu prije mandata njegove Kukuriku vlade.

“Mi smo to ukinuli, jer je Bleiburg, naglašavam, uvijek i svaki puta Bleiburg, a ne žrtve Bleiburga. Sam Bleburg je komemoracija i žalovanje za propašću NDH. Za to nećemo glasati.

Tezno je nešto drugo, tamo sam bio nekoliko puta odati počast žrtvama, ljudima koji su ubijeni bez suđenja, nisu trebali biti ubijeni i bačeni u rovove ni sa suđenjem.

Onaj tko žali za ljudima ide u Tezno i na neka druga mjesta, a kome je žao Maksa Luburića i Ante Pavelića ide u Bleiburg”, kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Pogledajte cijeli prilog o vraćanju pokroviteljstva nad Bleiburgom reporterke N1 Ivane Franić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.