'Karamarko je stvorio Frankensteina, a toga nije svjestan'

Vijesti 07. velj 201608:52 > 09:00
Goran Stanzl/PIXSELL

Pravaška je struja je nekad bila treća stranka u zemlji, sa po sedam zastupnika u Saboru, ali u 25 godina nikad nisu došli na neku višu državnu dužnost, sve do pojave Domoljubne koalicije.

‘Da, danas smo mi nakon HDZ-a najjača stranka u Domoljubnoj koaliciji. Jedini imamo tri zastupnika, jedini smo samostalno, bez pomoći drugih zastupnika ili stranaka, u Saboru formirali svoj zastupnički klub, a ja sam izabran za potpredsjednika Hrvatskog sabora’, kazao je Ivan Tepeš, koji je naslijedio Ružu Tomašić na čelu HSP-a Ante Starčević. 

Stranka je to o kojoj se često govori kao o HDZ-ovu strateškom partneru. Na njihovu je mjesto dotad bio HSS, koji je imao bolju startnu poziciju, ali su na izborima dobili samo jedno mjesto u Saboru, a toliko su imali i prije Domoljubne koalicije. Jednako loše sreće bio je i HSLS Darinka Kosora, koja je dobila dva saborska mandata. Međutim, njihova kandidata za ministra financija ili gospodarstva Josipa Budimira premijer nije uzeo u obzir.

‘Karamarko je stvorio Frankensteina, a toga nije svjestan. Mirne duše je mogao za potpredsjednika Sabora izabrati Branka Hrga i nitko mu ne bi imao što za prigovoriti. Ovako, otvorio je prostor Tepešovom HSP-u, ljudima poput Hasanbegovića i Crnoje, pa sada svi u zemlji pričaju o ideologiji, a nitko o ekonomiji. A upravo je ekonomija trebala biti glavni cilj ove Vlade’, komentirao je trenutnu situaciju jedan saborski zastupnik.

Profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Berto Šalaj, pokušao je objasniti trenutačnu situaciju na političkoj sceni. Prema njemu, pozicija HSP-a Ante Starčevića slična je onoj koju na lijevoj strani imaju Hrvatski laburisti.

‘Na terenu imaju jedan posto podrške, a na izborima su zahvaljujući koaliciji dobili tri mandata i danas imaju svoj zastupnički klub. Kao što je Milanoviću bilo stalo da u svojoj koaliciji ima jednu lijevu stranku koja se zauzima za radnička prava, tako je i Karamarku, kad je sklapao savez s HSP-om Ante Starčević, bilo stalo da ima jednu izrazito desnu stranku, kako bi se osigurali i glasovi koji su u to vrijeme pripadali Ruži Tomašić’, kazao je Šalaj.

Tomašić je, naime, na dvama europarlamentarnim izborima dobila uvjerljivo najveći broj preferencijskih glasova na HDZ-ovoj koalicijskoj listi. Na prvim je izborima osvojila 64 tisuće, a na drugima čak 107 tisuća preferencijskih glasova. Međutim, 2014. je godine napustila stranku koju je sama osnovala, nakon čega se očekivao raspad stranke, no to se nije dogodilo.

HDZ, s druge strane, nije svoj plan svodio samo na zbroj glasova na desnici, koja je bila u evidentnom rasulu. ‘Karamarko, u nedostatku jasnih politika, dok se još čekaju prvi ekonomski potezi nove Vlade, koristi pravaše da umjesto njega vode svjetonazorski rat s ljevicom. On koristi HSP Ante Starčević kao prijetnju. Zato je, uostalom, Tepeš i postao potpredsjednikom Sabora. Njegovim izborom HDZ je poslao jasnu poruku: ‘Evo, to je naša politika, lustracija, antikomunizam zaštita desnice.’ Time se održava tenzija u javnosti, a postojeće podjele u društvu još produbljuju’, zaključio je profesor Šalaj, piše Slobodna Dalmacija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.