UN želi izvješća o stanju u psihijatrijskim ustanovama

Vijesti 08. velj 201618:59 > 19:51
N1 (ilustracija)

Hrvatska ignorira zahtjev Ujedinjenih naroda o istrazi zlostavljanja po psihijatrijskim ustanovama. UN je još u travnju prošle godine poslao hitnu preporuku da se istraga provede i sankcioniraju sva kršenja ljudskih prava. Iako je dan rok od godinu dana za izvješće, reakcija je izostala, kako piše Index, kao i sankcije.

Nakon niza primjedbi da se u Hrvatskoj primjenjuja prisilna hospitalizacija bolesnika s duševnim smetnjama, Ujedinjeni narodi odlučili su se na hitnu preporuku. Žele da se stane na kraj kršenju ljudskih prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

“Hitna je preporuka Odbora da se poduzmu direktni koraci za rješavanje teške situacije u ustanovama, zaustave nedobrovoljni tretmani i korištenje mjera sputavanja. Odbor nadalje sugerira da se zakonodavstvo uskladi s Konvencijom. Daljnja je preporuka Odbora provođenje istrage i progona svih kršenja ljudskih prava“, stoji u UN-ovoj preporuci.

Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kažu da je izvješće koje su dobili vrlo općenito. Unatoč zakonskim promjenama, još uvijek nemaju podatke jesu li nadležna ministarstva provodila istrage.

UN je zaključio da su osobe s invaliditetom podvgrnute prisilnom zadržavanju i smještaju u ustanove na osnovi invaliditeta. Posebno su zabrinuti zbog zadražavanja osoba s mentalnim oštećenjem ili intelektualnim teškoćama bez njihova pristanka. Hrvatska se, prema UN-u, mora pozabaviti i s regulacijom korištenja mjera sputavanja. No, ravnatelj klinike za psihičke bolesti Vrapče uvjerava nas da pacijente koji ugrožavaju sebe, ali i druge.

Pogledajte priču:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.