Što kažu Matić i Glavašević o snimkama na kojima prostače

Vijesti 09. velj 201608:12 > 08:16
Davor Javorovic/PIXSELL

'Pokušavaju me kompromitirati, ali u ovom nema ništa kompromitirajuće. Sve je čisto i zakonito, a ja barem znam tko mi jest prijatelj, a tko nije', prokomentirao je za tportal bivši ministar branitelja Predrag Matić objavu nekoliko audiosnimki s kolegija njegovog ministarstva održanih koncem 2014. godine.

Na jednoj snimci Matić govori da je pomažući braniteljima ‘dva milijuna puta napravio ono zbog čega je Mirela Holy dobila otkaz’

‘Djevojkama koje su vodile zapisnike s kolegija dopuštao sam da snimaju kako bi im se kasnije olakšao posao. Netko je zloupotrijebio moje povjerenje. Znam i o kome se radi, a hvala mu jer sada znam tko su mi pravi prijatelji’, dodao je Matić za tportal.

Dvije snimke objavljene su u emisiji ‘Bujica’ Velimira Bujanca i predstavljene su kao ključni dokaz navodnog ponižavanja hrvatskih branitelja, izrugivanja s Hrvatima iz Bosne i Hercegovine te morbidnog stvaranja ‘kvoruma za masovne grobnice’.

Bojan Glavašević rekao je za tportal da snimke nije ni vidio ni čuo te da nema nikakvog komentara. Matić je puno rječitiji i tvrdi da je iz objavljenog materijala jasno da se on itekako zalagao za prava invalida i udovica HVO-a.

‘U zapisniku sve piše, a i kada bi se poslušao cijeli tonski zapis, bilo bi jasno da se trudim zaštititi te ljude. Pa upravo ja predlažem da ostanu ‘na sisi’ Republike Hrvatske i Ministarstva branitelja sve dok se ne ispune dva uvjeta – dok Bosna i Hercegovina ne uđe u Europsku uniju i dok se o tome ne sklopi sporazum između dvije države. Dakle praktički zauvijek. Kad dođu sebi i opamete me, branitelji HVO-a trebali bi mi podići spomenik u Mostaru odmah pokraj Brucea Leeja’, kaže Matić.

Na samim snimkama bivši ministar branitelja zbilja objašnjava da se ‘itekako zalaže za njih, iako baš nijedan od njih nikada neće glasati za SDP, nego za one koji ih uvijek sj..u u životu’. U jednom trenutku spominje da im ‘ni tata ne bi dao ovakva prava’, te nekoliko puta psuje.

‘U razgovoru se volim služiti šalama, pa čak i crnim humorom, a ponekad i opsovati. Valjda tako izbacujem stres. No službeni zapisnici su jedini dokument iz kojega je sve vidljivo. A ako o meni raspravljaju Bujanec, Andrija Hebrang i Višnja Starešina, to mi je na ponos jer znači da nešto vrijedim. Samo neka nastave, to su mi komplimenti, a ne pada mi na pamet posebno komentirati ništa što izgovore diler droge ili osoba koja se javno hvali time da laže’, žestok je Matić, piše tportal.