'Jedan je klub okretao 300 mil. eura, državi nije dao ništa'

Vijesti 09. velj 201616:41 > 16:43
N1

Kao što je već poznato, 9. veljače je istekao rok za prilagodbu novom Zakonu o sportu. Njega je komentirao Ivan Kovačić iz Mosta.

Most nezavisnih lista podržava Zakon o sportu, izjavio je, i žele da što prije počne s primjenom, odnosno da mu se prilagode svi klubovi.

“Želimo transparentnost u sportu i da se javni interes postavi iznad privatnog”, kazao je Kovačić dodajući da mu je cilj da sportske stranice ne izgledaju kao crna kronika. Zakon je napisan zbog sporta, a ne pojedinaca, a “ako pojedinci misle da će moći drugačije – to samo govori o njihovom moralu”, naveo je.

Nadzirat ćemo sportsku inspekciju i da se zakon primjenjuje u praksi, a ne da to budu samo kozmetičke promjene koje je g. Mamić htio, rekao je Kovačić. Navodi i da je cilj “da članovi biraju rukovodstvo kluba, a ne da se ljudi mijenjaju s funkcije na funkciju”.

“Bar u jednom klubu okretalo se 300 milijuna eura, a država nema od toga ništa. Gdje je taj novac?”, pitao je Kovačić. Novinari su dometnuli da takve tvrdnje ipak nisu dokazane.

“Nema dokaza ni o pretvorbi i privatizaciji, a svi znamo da se dogodila pljačka”, ustvrdio je Kovačić.

Naveo je i da se u srijedu sastaje Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta i da će se govoriti o zamjenicima i pomoćnicima ministara.

“Ako smo se već odlučili za pojedina ministarstva, ne zato što su nam bili najdraža, nego zato što smo te reforme unutar tih ministarstava možda i najviše komunicirali s javnošću, želimo da te reforme s našim ljudima i provedemo”, kazao je. Tvrdi da nije točno da Most ima velike apetite, kada je riječ o čelnim ljudima u javnim poduzećima, već samo želi sa svojim ljudima provesti reforme.

Odbacio je nagađanja da Most želi ljude i u upravama državnih poduzeća. “Javna poduzeća su nešto sasvim drugo. Najbolje bi bilo da smo uzeli još promet i pomorstvo pa da smo uzeli kompletna javna poduzeća u Hrvatskoj”, izjavio je Kovačić.

MZOS: Sportska inspekcija će vršiti nadzor

Kako je priopćilo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, sportska inspekcija će, sukladno Zakonu o sportskoj inspekciji, provoditi nadzor nad provedbom Zakona o sportu, neovisno o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, usvojenog u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2015. godine, kojeg su uputili određeni sportski subjekti.

“Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta uvijek se zalagalo protiv bilo kakvog miješanja politike u sport te će u tom smjeru i dalje nastaviti inzistirati”, naveli su u priopćenju.

Ministarstvo navodi i kako osigurava preduvjete za zakonito funkcioniranje i za razvoj, kako profesionalnog tako i amaterskog sporta, te da će poduzeti sve kako bi sport bio transparentna djelatnost u kojoj bi se sve „utakmice“ rješavale na sportskim borilištima a ne pri pravosudnim tijelima.

“Sport treba biti primjer fer i poštenog natjecanja za one koji se njime bave i za one koji u njemu uživaju kao gledatelji”, navodi MZOS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.