Inspekcija krenula u nadzor sportskih saveza

Vijesti 10. velj 201613:20 > 13:21
Goran Stanzl/PIXSELL

U utorak je istekao rok u kojem su županijski sportski savezi, odnosno Sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu bili dužni uskladiti svoje poslovanje s pojedinim člancima Zakona o sportu

Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poslala je zbog toga u srijedu zahtjev svim sportskim inspekcijama u uredima državne uprave da provedu inspekcijske nadzore nad primjenom zakonskih izmjena i dopuna, svatko na području svoje županije, odnosno Grada Zagreba, te ovisno o utvrđenome činjeničnom stanju poduzmu mjere i radnje za koje su ovlašteni Zakonom o sportskoj inspekciji, odnosno Zakonom o sportu.

Zahtjev sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dostavljen je svim sportskim inspekcijama u svim županijama te sportskoj inspekciji u Gradu Zagrebu.

U nastavku dostavljamo sadržaj zahtjeva, kako ga je priopćilo Ministarstvo.

“Sukladno članku 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu (NN, br. 85/15), danas istječe rok u kojem su županijski sportski savezi, odnosno Sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu, u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. Zakona o sportu, bili dužni provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu županijskih sportskih saveza u skladu s odredbama članka 2. i 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Sukladno navedenome, molim da izvršite inspekcijske nadzore nad provedbom navedenih zakonskih izmjena i dopuna, svatko na području svoje županije, odnosno Grada Zagreba, te ovisno o utvrđenome činjeničnom stanju poduzmete mjere i radnje za koje ste ovlašteni Zakonom o sportskoj inspekciji, odnosno Zakonom o sportu. Izvješće o izvršenim nadzorima te poduzetim mjerama i radnjama potrebno je dostaviti elektroničkom poštom.”

Podsjećamo, Izmjene i dopune Zakona o sportu koje su inicirali nogometni navijači, a koje bi trebale omogućiti transparetnije poslovanje i poštenije odlučivanje u savezima, od utorka kreću s primjenom. No, Hrvatski nogometni savez i dalje se borio protiv Zakona, obratio se Ustavnom sudu, a zbog nepoštivanja ga od sutra čekaju sankcije. 

U utorak su pak održali konferenciju za medije na kojoj su rekli kako novi Zakon i njegove izmjene ima puno manjkavosti, te da ga je nemoguće provoditi u bilo kojem sportskom savezu u Hrvatskoj, a ne samo u HNS-u, te da će se oni držati Zakona točno onako kako piše.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.