Vlada predlaže da oba potpredsjednika uđu u Povjerenstvo

Vijesti 11. velj 201610:02 > 10:05
N1

Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila amandman na izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, kojim predlaže da u Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima uđu oba njezina potpredsjednika i to kao predsjednik i potpredsjednik Povjerenstva.

Vlada je prošli tjedan Saboru predložila izmjene tog zakona prema kojem bi u Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima ušao jedan od njezinih potpredsjednika, a kojeg odredi Vlada, a s današnje sjednice predlaže amandman kojim predviđa da u Povjerenstvo uđu oba potpredsjednika.

Amandmanom se, naime, predlaže da se članom i predsjednikom predsjednika Povjerenstva imenuje potpredsjednik Vlade nadležan za upravljanje državnom imovinom, a za člana i zamjenika predsjednika Povjerenstva potpredsjednik Vlade, kojega ona odredi.

Kako Vlada ima dva potpredsjednika, tako bi prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko bio i predsjednik Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, a potpredsjednik Vlade Božo Petrov zamjenik predsjednika.

“Ovim amandmanom omogućit će se da Vlada imenuje sve članove Povjerenstva, čime će se ujedno ojačati njegov sastav, a radi učinkovitog upravljanja trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku”, kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala i svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) – ministricu socijalne politike i mladih Bernardicu Juretić, ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića, ministricu rada i mirovinskoga sustava Nadu Šikić, ministra gospodarstva Tomislava Panenića, ministra financija Zdravka Marića te ministar zdravlja Darija Nakića.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u Novoj Gradišci i Novalji te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Matulji, Ražanac, Kolan, Kalnik, Ližnjan – Lisignano, Cestica i Gvozd.

Također, raspisat će se i prijevremeni izbori za zamjenika župana Šibensko-kninske županije iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine te zamjenika općinskog načelnika Općine Jagodnjak iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Prijevremeni izbori u tim lokalnim jedinicama održat će se u nedjelju 20. ožujka.