Komadina: Nisam pobornik stranačkih tajnih službi

Vijesti 14. velj 201617:12 > 17:16
Goran Kovacic/PIXSELL

Potpredsjednik SDP-a i kandidat za stranačkog predsjednika Zlatko Komadina rekao je u nedjelju u Splitu kako nije pobornik stranačkih tajnih službi te je istaknuo kako je splitski gradonačelnik i predsjednik splitskog SDP-a Ivo Baldasar postao meta kritika unutar SDP-a nakon što je njega javno podupro za novog predsjednika stranke.

“Ja nisam pobornik da imamom SDP-ove tajne službe ni HDZ-ove tajne službe. To mora biti profesionalna služba”, poručio je Komadina odgovarajući na novinarska pitanja u Splitu.

Na upit kako komentira postupke splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, Komadina je odgovorio kako se nije složio sa Baldasarovim polaganjem cvijeća na spomenik “IX. bojne HOS-a vitez Rafael Boban,” ali da se Baldasara tek sada kritizira u SDP-u.

“U ovom trenutku, vidim da je kolega Baldasar postao predmet rasprave u javnosti, pogotovo u stranačkoj SDP-ovoj javnosti od kad je mene podržao za predsjednika SDP-a Hrvatske. To je malo znakovito”, ocijenio je Komadina. Podsjetio je kako su tog dana, kada je Baldasar polagao cvijeće na spomenik “IX bojne HOS-a vitez Rafael Boban,” u Splitu bili, kako se izrazio, “naši čelnici” ali mu nitko nije zamjerio te mu je zamjeranje “iskopano ovih dana.”

Istaknu je kako je Baldasar jedan od rijetkih SDP-ovaca koji je dobio povjerenje građana Splita i da on to cijeni, te da Baldasar živi i radi u gradu sa sugrađanima koji imaju politička stajališta koja nisu poptuno ista kao što su primjerice u Rijeci.

“S druge strane, ja sam osudio dragog kolegu i prijatelja Baldasara kada je polagao vijenac potpore na dan na koji je polagao (10. travnja). Takav se spomenik s takvim nazivom bojne nije smio dogoditi, ne može se bojna u Domovinskom ratu zvati po ustaši. Međutim, Baldasar je položio cvijeće žrtvi Splićana u Domovinskom ratu – onima koji su dali život za slobodu Hrvatske, ali osobno mislim da tog dana (10. travnja) to ne smije raditi”, kazao je Komadina.

Komentirajući izjavu Zorana Milanoviće da se Baldasar ponaša kao da su ga napale bijesne vjeverice, Komadina je rekao kako “ne zna ima li Baldasar tragove ugriza tih bijesnih vjeverica” te da o tomu treba pitati njega. Komadina je poručio da je za donošenje zakona kojim bi se sankcionirala bilo koja vrsta neofašizma i ksenofobije.

“Osim što smo normirali u preambuli Ustava, mi čak nismo imali hrabrosti u Ustav upisati antifašizam – nego u preambuli”, dodao je.

Na upit kako komentira šutnju vodstva SDP-a na pjevanje ustaških pjesama dvojice bivših SDP-ovih ministara Ante Kotromanovća i Predraga Matića, što su nedavno objavili mediji, Komadina je rekao kako je nedopustivo takvo ponašanje ako je to točno.

“Ja ne istražujem moje kolege – srećom da imamo vas koji znate neke stvari o tome, ali ja nisam znao”, rekao je novinarima.

Zamoljen za komentar Milanovićeve izjave da je HDZ “šupalj kao tikva”, Komadina je ustvrdio da HDZ jest šupalj, “možda ne kao tikva.”

“Čuo sam da je gospodin Karamarko rekao da se svako jutro trebamo pomoliti za Hrvatsku. Ja bih se složio da se trebamo pomoliti da HDZ što prije ode i prestane s ovakvom retorikom koja je gora nego 90-ih. Danas razgovarati o tome da moramo imati tajne službe u funkciji HDZ-a, medije u službi HDZ-a – to je vrijeme Goebbelsa”, izjavio je Komadina.

U vezi s javnom prepiskom Milorada Pupovca i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, podsjetio je kako se na pritiske najprije žalio jedan kolega iz Pupovčeve stranke te da to sada čini i on.

“Vjerojatno ima pritisaka i nesnošljivosti i to je rezultat neodgovorne politike HDZ-a pogotovu nekih njegovih koalicijskih partnera”, smatra Komadina. Po njegovom tumačenju, predsjednica Republike mora biti čimbenik stabilnosti hrvatske države i istaknuo je kako njemu “nije u redu objava pisama.”

“Ako je namjera bila javna prepiska, onda je kolega Pupovac to mogao reći na press konferenciji”, dodao je.

Na upit što će se dogoditi s Milanovićem ako on bude izabran za predsjednika SDP-a, odgovorio je: “Ako ja dobijem povjerenje – onda je on saborski zastupnik i član SDP-a, a ako bude obrnuto – onda sam ja župan i član SDP-a.” Dodao je kako osuđuje bilo kakvo dencuriranje i pogrdno nazivanje članova stranke koji ga podupiru u kampanji za stranačkog predsjednika.

“Osobno nisam blatio nikoga, kolega Milanović nije blatio mene,” kazao je. Istaknuo je kako on nema što tajiti niti namjerava tajno viditi SDP jer “SDP nije tajna organizacija.”

Na sastanku sa splitskim SDP-om, kojemu je domaćin bio Baldasar, Komadina se u dijelu koji je bio otvoren za medije zauzeo za decentralizaciju SDP-a i veću ulogu stranačkog članstva u kreiranju politike SDP-a i kadroviranju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.