MUP pooštrava kriterije oko prihvata migranata

Vijesti 16. velj 201617:21 > 17:25
REUTERS/Leonhard Foeger

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestio je u utorak da je s obzirom na najave Austrije o pooštravanju kriterija za prihvat migranata, Ravnateljstvo policije zaprimilo obavijest od slovenske policije s kojom su upoznali policije u Srbiji i Makedoniji.

U slovenskoj obavijesti, kako se doznaje, stoji da je nakon austrijskog postroženja kriterija i Slovenija ulaz migranata ograničila na 2500 na dan te da će prihvaćati samo izbjeglice iz ratom zaraćenih područja, a ne i one koji se u Njemačkoj ili Autriji žele pridružiti obiteljima, studirati ili tražiti zaposlenje.

“Brojka od 2500 migranata na dnevnoj bazi ne predstavlja problem po pitanju prihvata u Republici Hrvatskoj te daljnjeg transfera prema Republici Sloveniji, obzirom da je upravo to prosječan broj migranata na dnevnoj bazi u zadnjih nekoliko tjedana.
Tijekom vikenda do danas hrvatska policija prihvatila je 200-tinjak migranata koje je vratila policija Republike Slovenije. Migranti su smješteni u prihvatnim centrima za strance te će biti vraćeni Republici Srbiji”, navodi MUP u priopćenju.
Dodaju i da je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić uputio dodatne snage interventne i granične policije koje će pojačano nadzirati granicu prema Srbiji, kako u pojasu granične crte, tako i u dubinskoj kontroli.
“O svim aktualnim pitanjima i mogućim rješenjima koja se odnose na migrantsku krizu, razgovarat će se na sastanku šefova policija zemalja na ruti (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija) 18. veljače 2016. u Zagrebu”, stoji u priopćenju.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.