Orešković: Proračun ćemo imati 10. ožujka

Vijesti 17. velj 201607:13 > 10:34
Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je odgovor Vlade na zahtjev Ustavnoga suda koji traži da ga se obavijesti u vezi s eventualnim pokretanjem postupka izmjena, dopuna ili donošenja novog Obiteljskog zakona, s obzirom na to da je zaprimio više prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom RH.

Premijer Tihomir Orešković rekao je u srijedu da će proračun biti donesen 10. ožujka.

“Ministar Marić i ja smo sa većinom već imali sastanke. Ovaj proračun je naš proračun, obećali smo građanima reforme i oni to očekuju od nas. Još neke stvari trebamo pokrenuti, ali idemo u pravom smjeru”,  rekao je premijer Orešković.

“Sreo sam se brojnim gospodarstvenicima posebno sa onima iz IT sektora. Tu ima potencijala. Našao sam se i sa 50 veleposlanika, teme su bili gospodarstvo i naši programi. Imao sam i radnu večeru sa veleposlanicima izvan EU imali su pozitivne komentare na naš program. Svi oni su uvjereni da možemo uspjeti, ali samo ako ćemo se držati dogovora”, rekao je Orešković.

“Našao sam se sa brojnim investitorima i stranim ulagačima. Potencijal je velik, problem vide u našim propisima koji su komplicirani. Moramo to promijeniti kako bi povukli investicije.”

“Što prije ćemo aktivirati 500 milijuna eura iz mrtvog kapitala, najveći dio ćemo iskoristiti da bi smanjili dug. Stvorit ćemo fond za male i srednje poduzetnike, to je isto 500 milijuna eura. Iskoristiti ćemo i fondove iz Europske unije. Kod investicija je glavna tema energetski sektor i turizam. Na proračunu smo počeli raditi – kaže Orešković.

“Idem u Bruxelles, veselim se. Zvao me premijer iz Nizozemske, glavna tema su migrantska kriza i Brexit. U ponedjeljak sam u Londonu. Bit će prilike da se više čuje o Hrvatskoj. Imamo dosta posla, ali smo na pravom putu”, rekao je premijer u srijedu.

Podsjetimo, Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i MOST-a prema nekim je najavama sinoć trebalo privesti kraju razgovore o imenovanju zamjenika i pomoćnika ministara u Vladi Tihomira Oreškovića. Vlada se umjesto u četvrtak, sastaje danas, budući da Tihomir Orešković putuje na svoj prvi sastanak Europskog vijeća.

Prema neslužbenin podacima, sinoć je usuglašavanje privođeno kraju, a trebao je biti gotov i popis imena kandidata koje bi Vlada na sjednici trebala potvrditi. Koalicijski partneri navodno su zadovoljni dogovorenim. U pojedinim slučajevima promjene su još moguće, no navodno će HDZ u Ministarstvu obrane osim ministra, imati i zamjenika i pomoćnika ministra i navodno će to biti vrlo zvučna imena.

Ime novog ministra branitelja danas ipak nećemo doznati.

Unatoč nagađanjima, Mladen Karlić i Goran Dodig, navodno ipak nisu kandidati za tu poziciju. Ministra branitelja trebali bismo dobiti idućeg tjedna, trebao bi biti potvrđen na Vladinoj sjednici, a želja je da novi ministar dođe iz Dalmacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.