Oliver Frljić za N1: Ispao im je još jedan kostur iz ormara

Vijesti 17. velj 201610:19 > 10:24
N1

Na Facebook stranici Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci kojega je intendant Oliver Frljić, objavljen je u srijedu ironičan status kojim je najavljeno je da će 'kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske povodom izjava ministra Predraga Šustara, danas u podne spaljivati knjige ispred kazališta'.

Do toga, dakako, nije došlo.

Intendant kazališta Oliver Frljić kazao je za N1 kako su se referirali na izjavu aktualnog ministra znanosti Predraga Šustara koja je još jedan kostur iz ormara koji pokazuje kako se ova Vlada ne bori za sekularno društvo već naprotiv, gazi sve njegove tekovine.

“Nakon otkrića o filofašističkoj prošlosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, sad i Šostar negira sekularnost društva.
Naravno da nitko od nas ne bi palio knjige, samo smo htjeli pokazati i ukazati na to u kojem pravcu ide ova Vlada koja, sasvim je jasno, ima za cilj očistiti kulturu koja se ne uklapa u njihovu ideju unisonog društva”, kazao nam je Frljić.

Podsjetimo, U članku “Znanost i religija kod Ruđera Boškovića”, kojeg je Šustar napisao za riječki teološki časopis u listopadu 2012. godine, stoji da je pitanje evolucije i dalje otvoreno te da opcija da Bog (kao onaj koji je stvorio svijet) i dalje ostaje otvorena.

Ovakve tvrdnje hrvatskog ministra znanosti u suprotnosti su čak i s onim što je Papa Franjo izjavio prije dvije godine. “Teorije evolucije i Velikog praska su točne, a Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem”, izjavio je papa Franjo i tim riječima stao na kraj teorijama o Bogu kao kreatoru i dizajneru svijeta.

Facebook/HNK Ivana pl. Zajca

Podsjetimo, u najavi na FB stranici kazališta koje Frljić vodi piše:

“Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: ‘Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga’, odlučili smo, kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske, danas u podne spaljivati knjige ispred našeg kazališta. Započet ćemo s Charlesom Darwinom, a onda se u izboru daljnjih naslova poslužiti Index Librorum Prohibitorum-om.

U ovo hladno i tmurno vrijeme, pozivamo vas da se zgrijete nad plamenom nepoćudnih knjiga i zapečete naše nacionalno jedinstvo.
Uprava Zajca ovim putem svečano obećava da će u nastavku svog mandata raditi samo predstave koje podržavaju kreacionizam kao znanstvenu teoriju, bez obzira što je Vijeće Europe u svojoj rezoluciji ‘Opasnosti kreacionizma u obrazovanju’ navelo i sljedeće: ‘Cilj ove rezolucije nije dovoditi u pitanje ili suzbijati vjeru – pravo na slobodu vjere to ne dopušta. Cilj je upozoriti na određena nastojanja da se vjera shvati kao znanost. Neophodno je razdvojiti vjeru od znanosti. To nije pitanje antagonizma. Znanost i vjera moraju biti sposobne postojati usporedno. To nije stvar suprotstavljanja vjere i znanosti, nego nužnost sprječavanja vjere da se suprotstavlja znanosti.'”