Ja sam biolog i vjernik – ne mora to biti suprotstavljeno

Vijesti 19. velj 201607:56 > 07:57
N1

Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta govorio je o školstvu i kurikulumu, Zakonu o sportu, o svojoj izjavi o evoluciji i Bogu u Novom danu.

Puno nemira prati rad Vlade od početka. Jedan ministar vam je već otišao, a vama se konkretno predbacuje citat iz znanstvenog članka o Ruđeru Boškoviću, koji je izazvao kritike dijela znanstvene javnosti, odnosno teza da “opcija boga kao stvoritelja svijeta” postoji. U čemu je stvar? Naglasiti ulogu boga? – Evo, intendant HNK u Rijeci Oliver Frljić najavio je spaljivanje nepoćudnih knjiga, među kojima je i Darwin.

Kolega radi posao i to medijski na način koji skreće pozornost na njihov rad. To u pluralnom, demokratkom društvu ima smisla. Drago mi je da se pozornost skrenula na Ruđera Boškovića i na akademsku raspravu oko dizajna, odnosa znanosti i religije. O tome se nije puno raspravljalo u Hrvatskoj, a sad je izašlo van i to je dobro, da ne ostane u samo akademskom prostoru.

Mogu razumjeti reakcije g. Frljića, ali moram reći da mi je iznimno drago što su me studenti iz Splita pozvali da napravimo tribinu gdje bi se raspravljalo o odnsno znanosti i religije, što je jako lijepa tema. Ja sam biolog i imao sam puno iskustva s tom materijom, ja to predajem i jako dobro poznajem. Tu su stvari kristalno jasne, ali ja jesam vjernik i to ne moraju nužno biti suprotstavljene vrijednosti. Došlo vrijeme da ta pluralnost izađe van, jer dosta je logike mi li oni, radikalizira se javni prostor. To je super što se raspravlja, to što je napravio kolega Frljić je super, ali ta rasprava se mora voditi po nekim pravilima. Zato mi je drago što su me studenti pozvali da prezentiram argumente, bit će to lijepa i interesantna rasprava.

Ali svjedočimo tolikim podjelama, vraćamo se neprestano temama iz prošlosti, a imamo važnijih tema – doktorirali ste na filozofiji, znanstvenik ste, propitujete – ima li među vašim kolegama kvalitetnog pluralizma?

Ako govorimo o filozofiji, ja pripadam angloameričkoj analitičkoj tradiciji. Strukturiranje argumenata naučio sam na sveučilištu Columbia u New Yorku, odnosno kako napadati tuđu tezu prema pravilima, to može biti model i za politiku. Sjednica u Saboru koja se često kritizira, a ja sam je pratio i bilježio i ne bih se složio da je bila naporna. Bila je vrlo dobro strukturirana uglavnom, parlamentii u demokracijama tako i raspravljaju, stoga zadovoljan sam razinom argumentacije.

Naravno da kad napravite prijedlog zakona to će biti teško iskomunicirati. Dobro je da stvari izađu van, ali i da rasprava ima pravila. To mora početi funkcionirati kod nas. Europski parlamenti raspravljaju nimalo mirno

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.