Salapić o Zakonu o lustraciji: To je uzaludno

Vijesti 20. velj 201610:29 > 10:34
N1

Gost emisije Novi dan bio je zastupnik HDSSB-a Josip Salapić koji je, između ostalog komentirao i najavljeno donošenje Zakona o lustraciji.

Podsjetimo potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik stranke HSP AS Ivan Tepeš jučer je potvrdio kako Udruga hrvatski križni put, čiji je član ministar kulture Zlatko Hasanbegović, izrađuje Zakon o lustraciji.

Tepeš je kazao da se radi na nacrtu tog zakona, ali da on još nije u završnoj fazi niti u saborskoj proceduri te je dodao da se ne radi o ”lovu na ljude, već na one koji su činili zločine”.

Zastupnik Salapić je kazao kako se s tim zakonom radi na stvaranju nepotrebnih tenzija.

”Zakon o lustraciji se 1999. pokušalo donijeti i sam Tuđman nije išao k tome nego je težio pomirenju. Svi koji su počinili ratne zločine pa tako i u komunističkom režimu moraju biti procesuirani. Za to je nadležno Državno odvjetništvo koje ima ustavne ovlasti za to. Ovo je otvaranje nepotrebnih tenzija. Tražimo da se svi zločini istraže, posebno oni u kojima su život izgubili nedužni civili. Ali sada otvarati ova pitanja mislim da je uzaludno i da je bacanje sjene na druga pitanja. A to je da mladi traže novu zemlju, promjene, nova radna mjesta. Ako ćemo se baviti komunistima nećemo daleko dogurati. Pomalo me čudi Most koji je govorio o reformama, a mi se gušimo u kaljužama komunisitičkih i nacističkih obračuna”, rekao je on.

Upitan može li ovaj zakon biti upotrijebljen za političke obračune Salapić kaže kako bi to bio problem za Hrvatsku.

”Bilo bi problema za Hrvatsku. Otvara se pitanje zašto Tuđman nije otvarao ta pitanja i nedoumica zašto je to palo 1999. Puno je članova HDZ-a iz partije prelazilo u HDZ. Mnogi su otišli u HDZ, a jesu li oni radili kao dobronamjerni ili zlonamjerni članovi u to ne ulazim” kazao je on.

”Hoće li se nakon ovoliko godina moći istražiti ovi zločini? Sigurno je da treba dati ovlasti DORH-u i ako postoje mogućnosti da se istraže zločini mi ćemo dati podršku. Kada se nema šta pametnije raditi idemo kopati po kostima i bacati sjenu na prave probleme. Mi ako ćemo malo bolje pogledati od prošle godine do danas nemamo ni jedan konkretan zakonski prijedlog. Šest mjeseci je naša zemlja paralizirana. Nema promjena i sad ćemo mi kopati po prošlosti. Ako ćemo zakone samo radi javnosti donositi, a ne gledati na budućnost naše zemlje mi smo u velikom problemu. Pozivamo stranke kojima smo dali potporu da se urazume inače će izgubiti našu potporu u Saboru”, zaključio je Salapić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.