Prvih 30 dana Vlade: Smjena, umalo smjena i pokušaj smjene

Vijesti 21. velj 201620:24 > 20:27
Patrik Macek/PIXSELL

Prošlo je mjesec dana nove Vlade, koja je ekspresno ostala bez ministra branitelja, a novog se još čeka. Pritisku unatoč i ustaškoj kapi navodno, ministar kulture nije ostao bez svoje fotelje.

S 83 glasa ZA potvrđena je vlada Tihomira Oreškovića. Rasprava je trajala 14 sati nakon kojih je premijer rekao – ja nisam opterećen prošlošću.

Ministra Crnoju ni to što je blagoslovio ministarstvo nije spasilo do smjene. Dva dana vijećao je premijer sa svoja dva potpredsjednika. Čak su angažirani odvjetnici Sloković i Prodanović, što su vladi naplatili 2.187 kuna, iako je vlada mislila da su pravni savjeti besplatni.

“Stay calm and govern on. Budi miran i vladaju na”, poručio je premijer na prvoj sjednici vlade.

A miran je trebao ostati i nakon što je drugi njegov ministar postao teret vladi, ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Prvo zbog navodnih izjava da je antifašizam floskula, od kojih se nikad nije ogradio, a onda i zbog slike na kojoj, tvrdi list Novosti, nosi ustašku kapu.

Hasanbegović za sada nije doživio sudbinu Crnoje, koji još uvijek nema nasljednika pa ministarstvo vodi SDP-ova zamjenica Vesna Nađ. Pitanje je i tko će voditi Sigurnosno obavještajnu agenciju. Predsjednica Republike potpisala je da Dragan Lozančić mora otići i Oreškoviću, kao supotpisniku te odluke, uputila jasnu poruku.

“Ako bi mi premijer izrazio nezadovoljstvo, odnosno činjenicu da osoba koju zajedno imenujemo ili razrješevamo uživa njegovo nepovjerenje, ja bih to razrješenje potpisala”, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Da Lozančića treba smijeniti smatra i prvi potpredsjednik vlade, Tomislav Karamarko. Predsjednici i Karamarku unatoč, Orešković već dva tjedna, iz nekog razloga, to ne čini. Odluku će, kaže, donijeti idući tjedan.

Danas mandatar nema 100 dana, ali to ni ne tražim, poručio je Orešković, koji je u mjesec dana vlasti doživio više neugodnosti i nepotrebnih opterećenja no što ih neke vlade dožive za čitavog mandata.

Pogledajte prilog.