'Nad radnicima Imunološkog zavoda se provodi teror i zločin'

Vijesti 22. velj 201609:00 > 09:01
N1

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu, Lidija Jagarinec gostovala je u emisiji Novi dan gdje je govorila o trenutnoj situaciji u Imunološkom.

Koja je ovo Vlada po redu koja pokušava riještiti problem Imunološkog?

Ne znam koji je ovo nastavak u sagi o Imunološkom. To je još jedna u nizu vlada kojoj se obraćamo i od koje očekujemo pomoć. Opet imam osjećaj, po ne znam koji put da smo na početku i mislim da smo dobili bitku u najgorem periodu za nas, a da ćemo izgubiti rat.

Plaće su nam sada redovne. No mene vrlo često prozivaju ‘zašto sad sindikat opet nešto govori’. Sindikat se bori za poboljšanje socijalnih uvjeta. Ako proizvodnje nema, radnici nemaju posao. Osjećamo se izuzetno loše ne radeći i za što ćemo onda primati plaću? Nužno je pokrenuti proizvodnju.

Što treba učiniti da se dobiju dozvole za proizvodnju?

Ja ne znam u čemu je problem. HALMED je taj koji mora ili ne mora izdati dozvolu. Postoje neki standardi koji se moraju poštivati. Ako ih se ne može poštivati nećemo dobiti dozvolu. Jedna od zamjerki nama je bila voda.

Kad čitate odluku vlade to je krasno napisano, ali papir sve podnosi. Problem je da nigdje nisu doznačena sredstva za isplatu malih dioničara. Njih ne možemo zaboraviti. Sad trebate dati sredstva za dovršetak sustava za vodu, a dioničko društvo je u blokadi i ne može platiti dok javna ustanova  nije predvidjela sredstva za to. Nitko vam neće raditi ako mu ne platite.

Da ne govorim da su radnici ostali oštećeni jer im nisu uplaćene jubilarne nagrade i dar za djecu, a bilo je mogućnosti da se isplati. Ja zločesto kad bih rekla, nad radnicima se provodi teror i zločin nekakve vrste.

Imamo dvije kolegice koje su na hitnoj bile zbog stresa, a jedan kolega je umro zbog stresa. Ne znam koliko ćemo imati snage objašnjavati da je bitna proizvodnja. Ali ako misle da nije bitno nek to konačno riješe. Hrvatska će nepovratno izgubiti jednu proizvodnju. U slučaju nepogode ili rata mi ćemo biti prisiljeni čekat da na netko pošalje paket cjepiva. Uvijek će se mnogoljudnije zemlje prve namiriti.

Što sad postoji od prozovdnje u imunološkom?

Za ništa nema dozvola. Ljudi pokušavaju napraviti papirologiju koju imaju, ali proizvodnje nema i to dugo ne može trajati.

Za imunološki nema vremena, jučer je bilo kasno. Ne znam da li će nova vlada imati hrabrosti. Dok se oni konsolidiraju u vladi i vide što bi se moglo s Imunološkim… Mi za to vremena nemamo. Moraju brzo odlučiti da se krene u proizvodnju. Treba pokrenuti proizvodnju krvnih derivata.

Za koliko bi Imunološki, kad bi dobio dozvolu, mogao krenuti u proizvodnju krvnih derivata?

Da dođe dozvola kroz mjesec dana bismo mogli nešto izbaciti van. Oni su nosili 40 milijuna kuna prihoda Imunološkog. Kad bi se s time krenulo moglo bi se dogovoriti proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva.

Što je sa serumima?

Ista stvar – dok god nemate dozvolu serume ne možete raditi. Imamo naše zmije i dalje one čekaju, a ako dozvola dođe bit će jednostavno napraviti serum.

Jeste li dobili bilo kakav signal iz Vlade?

Mi smo još 28. siječnja pisali Oreškoviću i tražili kratak sastanak. 15. veljače smo dobili odgovor. Odgovor iz Ureda je po prilici takav da se zahvaljuju na čestitkama na imenovanju i da premijer zbog obaveza ne može održati sastanak. Zaista ne znam što njima znači brzo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.