Stazić Tepešu: Kada ćete lustrirati Karamarka?

Vijesti 23. velj 201614:30 > 14:39
N1

SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić i HSP AS-ov Ivan Tepeš raspravljali su danas u Studiju 4 na HRT-u o zakonu o lustraciji.

“Moramo pojasniti nekoliko stvari. Hrvatska ima svoje posebnosti i ne možemo gledati primjere drugih država. Imamo procese iz doba NDH, neki su zločinski izbjegli, imamo situaciju da pričamo o slučajevima Grubori, Lora… Sada se događa situacija da od svibnja 1945. pa do 1990. godine… Njemačka uvodi proces, u Hrvatskoj procesa nema i zato sam povukao pitanje lustracije. Podupirem, i nitko ne zamjera, kada se 2016. godine pronađe nacistički zločinac i procesuira se. Ja sam samo povukao paralelu – nužnost je da se svaki zločinac kazni, bez obzira na boju kože i nacionalnost”, kazao je Tepeš.

“Kada će krenuti lustracija protiv Karamarka?”

“Tko je činio komunističke zločine – komunisti. Njih 100 tisuća je završilo u HDZ-u, pa me zanima protiv kojih bi to gadova provodili lustraciju. Zanima me kad će Tepeš početi lustraciju protiv Karamarka i zašto?”, pitao je Stazić.

Tepeš se osvrnuo na presudu Nacionalu u slučaju Karamarka, upitavši Stazića je li mu i to promaklo te ga je optužio za pokušaj obmanjivanja javnosti.

“Ja nemam problema ni s kim. Ja da sad izađem na cestu i ubijem čovjeka, ja sam zločinac. Hrvatska ima svoje specifičnosti, pustimo pravnike da raspravljaju, niti sam ja rekao da je zakon u završnoj fazi. Neću ja nikoga lustrirati, to rade pravosudna tijela”, kazao je Tepeš. Dodao je da se u HDZ-u nije raspravljalo o tome.

“Moramo vidjeti koga bi se lustriralo. Moramo znati na temelju kojih kriterija bi se lustriralo”, replicirao je Stazić.

Komentirajući izjavu da je u HDZ-u 100 tisuća komunista, Tepeš je rekao da nema te informacije. “Je li za vas zločinac onaj koji je ubio 10.000 ljudi na križnom putu?”, pitao je Stazića, koji mu je odgovorio da je, ali da to nije predmet lustracije, piše Index.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.