'Kakvu poruku šaljemo djeci ako ministri prepisuju diplome?'

Vijesti 26. velj 201608:00 > 08:04
N1

Kandidatura Milijana Brkića za ministra branitelja, odnosno optužbe da je prepisao diplomski rad, bile su glavne teme sinoćnje emisije Otvoreno na HRT-u u kojoj su gostovali Milijan Brkić, SDP-ovac Franko Vidović, Đuro Glogoški, Miodrag Demo te Zoran Erceg, sudionik protuprosvjeda u Savskoj.

Milijan Brkić na početku emisije podsjetio je kako ga je Tomislav Karamarko kandidirao za ministra branitelja i izjavio kako je počašćen time, ali da je potrebno pričekati proceduru kroz koju su prolazili i drugi ministri. “Predsjedniku Vlade postavit ću neke svoje uvjete glede branitelja, a ako ne pristane, zahvalit ću se i biti i dalje tajnik HDZ-a”, rekao je Brkić i osvrnuo se na aferu s plagijatom diplomskog rada. “Ja se duboko nadam da će se u novom sudskom procesu biti poštovana procedura i da će se utvrditi što je bilo”, istaknuo je i optužio kako mu cijelu aferu smještaju “oni koji će se prepoznati u mojim riječima, a jako dobro znaju tko su ti”.

Franko Vidović iz SDP-a govorio je o šatoru u Savskoj. “Ja poštujem ljude u šatoru, ali ne predstavljate sve hrvatske branitelje, da ne bi bilo greške”, rekao je Vidović Glogoškom.

Vidović se osvrnuo i na sporni diplomski rad Milijana Brkića. “Mislim da je to jedna od epizoda koju g. Brkić mora objasniti javnosti, a ima tu i još nekih epizoda, poput uhićenja generala Norca. Postavlja se pitanje, ako je jednom odbio naređenje, hoće li i drugi puta”, izjavio je Franko Vidović.

Dodao je da, gledajući Brkićev životopis, on nije dobar kandidat za ministra. “Zar ne bi on onda trebao biti prvi izbor svoje stranke”, pitao se Vidović koji smatra da je trebao biti kandidat u “prvom krugu”.

“Nemojte osuđivati ljude po nekim diplomama, mi da smo po diplomama išli voditi postrojbe u Domovinskom ratu, nikada ne bi oslobodili Hrvatsku”, rekao je Miodrag Demo koji je dao jasnu podršku Brkiću kao kandidatu za ministra branitelja.

Glogoški: Zašto djeca u Vukovaru ne uče tko je bio agresor?

Đuro Glogoški spomenuo je problematiku ratnih veterana, ali i problematike Vukovara.

“Što znači vratiti dostojanstvo hrvatskih branitelja? Pa sigurno da imate ministra koji ne govori na onaj način kako smo čuli. Što možemo očekivati ako ministar branitelja i njegov pomoćnik imaju onakve stavove”. rekao je Glogoški obraćajući se u prvom redu Vidoviću. Glogoški je pričao i o Vukovaru gdje, kako je rekao, djeca ne smiju znati tko je bio agresor na Hrvatsku. “Zašto je napravljena cenzura, zar se ne smije znati istina tko je bio agresor?”, pitao se Glogoški.

Sukob Brkića i Ercega

Međutim, najviše je iskra frcalo između Zorana Ercega i Milijana Brkića.

“Nije istina da je ministarstvo branitelja najosjetljivije ministarstvo, kad tako kažemo onda mi tražimo posebne privilegije.

Zoran Erceg podsjetio je kako je Tomislav Karamarko nedavno izjavio sramotnu stvar da moral nije važan. “Ako je moral relativan, onda su zakoni relativni, Domovinski rat je relativan, zar je to poruka koju želimo poslati našim mladima i djeci”, pitao se Erceg. “Kakvu poruku Brkić i HDZ šalju ako se diploma može prepisati, zašto djeca i studenti ne bi prepisali”, rekao je.

Ercegu je odgovorio Milijan Brkić.

“Svoju moralnu vertikalu on je pokazao 1991. kao osobni snimatelj ratnog zločinca Ratka Mladića”, rekao je Milijan Brkić.

“Gospodine Brkiću, 25 godina je prošlo od rata, bili ste u policiji. Zašto niste obavili svoj posao, zašto me niste procesuirali ako smatrate da je to istina. Evo, ja vam bacam rukavicu, procesuirajte me, pokušajte to dokazati. Sramite se zbog poruke koju sada šaljete”, rekao je Erceg na što je Brkić dodao da Erceg nije odgovorio na pitanje, prenosi Index.