'Njegova mizerna reputacija kvari raspoloženje i HDZ-u'

Vijesti 26. velj 201621:37 > 21:48
N1

Austrijski Der Standard objavio je komentar o Zlatku Hasanbegoviću, navodeći da "njegova mizerna reputacija kvari raspoloženje" čak i konzervativnom HDZ-u. Uz brojne hrvatske stvaranoce i austrijski je književnik Robert Menasse već potpisao poziv za njegovo odstupanje, dodaje se u tekstu.

Hasanbegović je antifašizam nazvao ‘praznom floskulom’. Navodno je bio dio ultradesne političke organizacije ‘Hrvatski oslobodilački pokret’ (HOP).

Ovog tjedna izronio je njegov video iz 2012. godine u kojem oplakuje kraj nacističke marionetske kao ‘najveću nacionalnu tragediju i poraz’ Hrvatske. Hasanbegović je po svojim tekstovima poznat kao revizionist. Uz to se redovito pojavljuje u Bleiburgu u Koruškoj, gdje se svake godine komemorira masakr s kraja Drugog svjetskog rata, kojeg desnica politički instrumentalizira”, navodi Adelheid Wölfl, autor Der Standarda, koji izvještava o pobuni kulturnjaka u Hrvatskoj protiv “čovjeka koji se divi pro-nacističkoj ustaškoj državi NDH i relativizira zločine iz tog doba”.

Politički neugodno je prije svega, dodaje, što je u funkciji ministra kulture nadležan i za medije: “Mnogi u Hrvatskoj su zabrinuti da bi ih on mogao pokušati disciplinirati. Još u siječnju je otpustio državni savjet za neprofitne medije”, prenosi Index.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko ne usudi ga se, međutim, otpustiti, zato što je već nakon nekoliko dana morao je izbaciti ministra za veterane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.