Huffington Post: Hrvatska je zabrazdila u radikalnu desnicu

Vijesti 29. velj 201608:25 > 08:34
Patrik Macek/PIXSELL

'Malo se o tome priča, ali ono što se događa u Hrvatskoj je uznemirujuće iz demokratske i europske perspektive. Nakon Poljske i Mađarske, Hrvatska je još jedna članica EU koja je zabrazdila u radikalnu desnicu', piše Caroline Fourest za Huffington Post.

Nova hrvatska vlada bliska je Opusu Dei, u njoj ima ministra sklonih revizionizmu i fundamentalizmu. Nakon izbora koji su donijeli izjednačeni rezultat lijeve i desne opcije i dužih postizbornih pregovora, desnica je koalirala s MOST-om. Zgodno ime, ali ta mlada stranačka formacija pokušala se predstaviti kao opcija bliža centru, no, bliska je radikalno vjerskom miljeu.

O novom se ministru kulture puno priča. Dolazi iz glavne desne stranke, ali savršeno utjelovljuje ovu radikalnu koaliciju. On je mladi povjesničar koji je sklon revizionizmu. Za njega je povijest Drugog svjetskog rata „hipoteza“ koju su diktirali pobjednici. On sam skloniji je poraženoj strani.

S obzirom na svoju dob, on nije u tome sudjelovao, ali je ipak bio član neoustaške grupacije.

Njegova slika, koja je sada predmet polemike, izašla je devedesetih godina u jednom ekstremno desnom časopisu. Prvo je to negirao da bi se kasnije izgovorio na grijehe iz mladosti. Nije uvjerljiv.

Novi premijer podržava svog ministra kulture. Njegov savjetnik za međunarodne odnose je također član Opusa Dei i baš kao i ministar kulture, vodio je kampanju protiv homoseksualnog braka.

Najluđa stvar u čitavoj priči je put samog šefa države koji je izronio ni od kuda. Službeno ne pripada niti jednoj stranci, nije bio na izborima. Jedva govori hrvatski, sa snažnim kanadskim naglaskom. Dolazi iz kanadske dijaspore, prethodno je bio vezan uz farmaceutsku industriju. Potpuno neočekivano taj prividno neutralni čovjek, katolički orijentiran, postao je premijer. Makar na papiru.

Stvarni šef te čudne koalicije zapravo je Tomislav Karamarko. Nepopularan i radikalan, podržava ministra kulture, svog štićenika. Slavi što je vlada napokon sastavljena od onih „koji se znaju prekrižiti“.

Iako građani nisu glasali za ovakvu opciju, ova bi članica EU mogla zakoračiti unazad, piše Huffington Post, a prenosi Index.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.