Angela Merkel: Oreškovićeve reforme mogu samo podržati!

Vijesti 01. ožu 201607:31 > 14:14
N1

Premijer Tihomir Orešković boravi u službenom posjetu Njemačkoj gdje se sastao s kancelarkom Angelom Merkel. Oboje su, po okončanju radnoga ručka, izjavili kako je razgovor protekao u prijateljskom i partnerskom tonu.

Bio je to partnerski i prijateljski razgovor, kazala je Merkel po okončanju radnoga ručka s našim premijerom. ‘Želimo nastaviti prijateljske odnose. Razgovarala sam s hrvatskim premijerom o njegovom programu koji težište ima na gospodarskim pitanjima. Dogovoren je njemačko-hrvatski task force, koji će se sastati 15. ožujka’, kazala je Merkel naglasivši kako je važna tema razgovora s našim premijerom bila i izbjeglička kriza i izazovi koje ona nosi.

N1

‘Moramo pomoći Turskoj’

‘Raspravljali smo vrlo intenzivno i jasno sam istaknula da Njemačka podržava ono što smo se dogovorili na sastanku 16. veljače, da nitko nema pravo birati u koju će zemlju ići izbjeglice, da ćemo pomoći Turskoj, da branimo vanjske granice i da moramo paziti da nijedna zemlja ne bude pod prevelikim teretom’, kazala je novinarima Angela Merkel. Situacija danas se ne može usporediti, s onom od lani, smatra ona.

‘U međuvremenu smo pripremili dosta infrastrukture u Grčkoj, prvenstveno hot-spotove i u Grčkoj bi izbjeglice morale koristiti mogućnosti, inače bi morao postojati mehanizam raspodjele koji kreće otamo. Moramo se i vratiti na to, kao što je i Komisija poručila, da moramo ponovno uvesti šengenski režim. Moramo raspodijeliti izbjeglice, koje nemaju prava birati u kojoj će zemlji tražiti azil. Žao mi je što odmah nismo počeli s intervencijom NATO-a i zaštitom granica. Mnogo ih je ostalo u Grčkoj, kojoj moramo pomoći’, izjavila je njemačka kancelarka.

Tihomir Orešković je kazao da su Hrvatska i Njemačka partneri u EU i NATO savezu.

“Imamo zajedničke ciljeve i izazove koji traže europske solucije. Njemačka je pokazala humanost u krizi prema izbjeglicama, Hrvatska je kao tranzitna zemlja prepoznala patnju naroda i surađivala je u pomoći. Apsolutno razumijemo problematiku koju ćemo rješavati unutar EU”, rekao je Orešković.

Premijer je dodao da šefovi policija na balkanskoj ruti, zajedno s Austrijom, svaki dan prate situaciju na terenu i komuniciraju o eventualnim promjenama. ‘Ukoliko trebamo iskoristiti vojsku, a to je da olakšamo proceduru i humanitarnost, to ćemo vidjeti. Hrvatska će štititi svoje granice i ponašati se kao partneri, pomoći ćemo izbjeglicama.

REUTERS/Fabrizio Bensch

‘Moguće su nove rute, moramo naći odgovor!’

Na novinarsko pitanje boje li se promjene rute kretanja izbjeglica, Merkel odgovara:

“Situacija još uvijek nije takva da možemo biti zadovoljni, imamo slike iz Grčke i moramo se vratiti na Schengen. Dobit ćemo sigurno druge rute, ali svih 28 zemlaja moraju prihvatiti isti zaključak da vidimo što to znači ne samo za članice već i za zemlje koje se nalaze na ruti. Zato je nužan sastanak jer opasnosti koje ste naveli jesu tu.”, rekla je njemačka kancelarka.

‘O sastanku na razini EU i Turske, Merkel je kazala da ćemo morati pogledati gdje se nalazimo u odnosima EU i Turske, a moramo se pozabaviti i teškom situacijom u Grčkoj. Ponovna uspostava Schengena je korak u pravom smjeru, mada teško da to možemo iskomunicirati već u ponedjeljak, dodala je. Donald Tusk je bio u Ankari, a slike s terena nam svakodnevno pokazuju da moramo naći odgovor’, kaže Merkel.

Merkel o Oreškovićevim reformama

Tihomira Oreškovića često nazivaju političarem reformi, naveli su novinari, pitajući Merkel kako komentira predložene reforme nove hrvatske Vlade, poglavito na polju ekonomije.

‘Naravno da smo govorili o tome, upoznao me sa svojim programom, smajenjem duga, proračunom i općenito planovima za oporavak zemlje. Tu politiku reformi mogu samo podržati, to će biti dobro ako dođe do rasta i smanjenja dugova. Mi smo spremni pomoći s našim tvrtkama, da se uključimo u investicijsku djelatnost. Što su transparentniji uvjeti, to je bolja investicijska klima’, kazala je Merkel

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.