Donald Tusk: Bez Schengena je nemoguće riješiti problem

Vijesti 02. ožu 201609:59 > 12:11
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je posjetio izbjeglički kamp u Dobovi na hrvatsko-slovenskoj granici, nakon čega je stigao u Zagreb na susret s premijerom Oreškovićem nakon čega su održali zajedničku press konferenciju u Banskim dvorima.

Premijer Tihomir Orešković kazao je da mu je drago što je Donald Tusk došao u posjet Hrvatskoj. Imali su ‘dugačku diskusiju s temom migrantske kriz’, kazao je premijer. Fokusirali su se na tri glavne teme.

Podržat će schengenska pravila. Najveći teret je na Grčkoj i treba je maksimalno podržati i pomoći joj, kazao je premijer Orešković o drugoj temi razgovora, o čemu je razgovarao i s Angelom Merkel jučer u Berlinu. Kao treću temu istaknuo je podršku Makedoniji. ‘Tamo imamo i našu policiju i imamo odličnu koordinaciju između Austrije, Srbije, Makedonije i Slovenije’, kazao je Orešković i dodao da očekuje veću pomoć i od EU.

O vojsci na sjednici Vlade

‘Nakon sastanka u Bruxellesu moći ću konkretnije komunicirati i imati priliku odgovoriti na pitanja. Na sjednici Vlade doći će na red i rasprava o tome da se vojska uključi samo u slučajevima humanitarnoga djelovanja i za pomoć policiji’, zaključio je svoje izlaganje novinarima premijer Orešković.

Predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk zahvalio se premijeru na toploj dobrodošlici.

‘Uvijek je veliko zadovoljstvo biti ovdje’, kazao je Tusk. Hrvatska i cijela regija i Europa suočene su s velikim izazovom po pitanju izbjeglica i migranata, istaknuo je Tusk. Europska je unija pred velikim izazovom, koji uzrokuje sukobe i zategnute odnose i među samim zemljama članicama.

‘Bez Schengena nemamo šanse riješiti probem. Jasno želim kazati da nema alternative Schengenu, samo on može biti temelj zajedničkog europskoga rješenja. Zato sam tu i to moramo riješiti na sastanku Europskoga vijeća. Moramo riješiti situaciju s izbjeglicama, ali poštujući schengenski sporazum o granicama’, kazao je Tusk.

‘Ne možemo Skopje ostaviti samo’

Sukladno tome, Tusk je rekao da EU neće primiti pripadnike nacija koje ne ispunjavaju uvjete, bit će primljeni samo određeni tražitelji azila. ‘EU razumije tešku situaciju vlasti u Skopju. Ne možemo ih i ne smijemo ostaviti same u ovoj situaciji’, kazao je Tusk. Dotaknuo se i Turske. ‘Moramo učiniti sve kako bi EU surađivala s Turskom, kako bi se smanjio pritisak migranata na tu zemlju’, rekao je Tusk.

Na sastanku u Dobovi imao je, kaže, priliku vidjeti kakva je situacija na hrvatsko-slovenskoj granici. ‘Bio je to dokaz težine situacije, kako migrantima, tako i službenicima na granicama koji obavljaju svoj posao. Ne možemo si priuštiti podbačaj’, zaključio je Tusk u Banskim dvorima.

Dobova je, prema dogovoru s Hrvatskom, jedina ulazna točka za migrante, a kroz nju je od početka godine prošlo skoro 100.000 izbjeglica i migranata. Na međunarodnu željezničku postaju Dobova Hrvatska dovozi migrante iz Opatovca odnosno istočne Slavonije, a Slovenija je prije tjedan dana uvela pravilo prema kojemu u Dobovi prima samo jedan vlak dnevno s najviše 580 migranata, s time da je zadnjih dana bilo situacija kada dnevno nije ušao niti jedan migrant odnosno izbjeglica. Isto tako, Austrija je nedavno kao jedinu ulaznu točku za migrante iz Slovenije odredila granični prijelaz Spielfeld/Šentilj, a broj migranata koji će dnevno moći zatražiti azil u Austriji ograničila na 80 te na najviše 37.500 u ovoj godini.

Predsjednik Europskog vijeća je nakon sinoćnjih razgovora sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom u Ljubljani rekao da je u sadašnjem trenutku potrebna koordinacija u EU-u kako bi se što više pomoglo Grčkoj, koja ima najviše problema zbog velikog broja migranata na svom teritoriju.

Tusk je, podsjetimo, u utorak u Beču počeo četverodnevnu turneju tijekom koje će posjetiti Balkan i Tursku.

U Turskoj će se sastati s njihovim premijerom Davutogulom i predsjednikom Erdoganom. Od turskih čelnika tražit će veći angažman u upravljanju migrantskom krizom.

Premijer Orešković u utorak je, podsjetimo, u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o izbjegličkoj krizi.

Tihomir Orešković je kazao da su Hrvatska i Njemačka partneri u EU i NATO savezu.

“Imamo zajedničke ciljeve i izazove koji traže europske solucije. Njemačka je pokazala humanost u krizi prema izbjeglicama, Hrvatska je kao tranzitna zemlja prepoznala patnju naroda i surađivala je u pomoći. Apsolutno razumijemo problematiku koju ćemo rješavati unutar EU”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.