Platforma 112: Ovakva smjena Radmana nije demokratski način

Vijesti 03. ožu 201622:16 > 22:40
N1

Odnos vladajućih prema medijima u Hrvatskoj u Dnevniku u 22 komentirala je Jelena Berković iz Platforme 112.

Povod gostovanju je priopćenje koje je Platforma izdala u kojem kažete kako je prijedlog saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije o smjeni Gorana Radmana “blitzkrieg protiv medijskog pluralizma”. Koje su po vama posljedice izvjesne Radmanove smjene?

Mi ovo gledamo u kontekstu šire priče, ne samo HRT-a, krenulo je s neprofitnim medijima, sljedeća na redu je Hina. Priprema se teren za situaciju kakvu smo imali u devedesetima, na suvremeniji način, jer ipak danas postoje neki drugi kanali komuniciranja. Imamo predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji kaže kako ne može opozicija putem medija smjenjivati ministre. Imamo prije godinu dana izjavu HDZ-ova kandidata Marasovića, koji je rekao da će prvo što će napraviti kad dođu na vlast biti počistiti HRT.  Imamo neobrazloženu odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o ukidanju Povjerenstva za neprofitne medije. Za Radmana smo mi tražili smjenu od Sabora i nadležnog ministarstva kulture, ali iz drugih razloga. Razloge je trebalo obrazložiti, ovakav način nije demokratski, treba dati vremena, treba razgovarati i treba izgovoriti stvari i spriječiti da se one ponove.

Vi tvrdite kako ovim činom parlamentarna većina pokazuje kako ne razumije ni podržava HRT-ovu misiju promicanja temelja demokracije i civilnog društva? Je li HRT pod Radmanom djelovao demokratično?

Ne i apsolutno neki od razloga koje smo mi navodili prije tri godine je upravo primjerice nedemokratski izbor urednika, tako da su samo objavljena imena kandidata i bilo je vrlo upitno. Trebalo se govoriti o puno grijeha koji su se dogodili prethodnih godina na HRT-u. Mi se nadamo da postoji dovoljno zdravog razuma da kad se rade smjene, koje iz ovih ili onih razloga netko misli da se treba pokrenuti, jest da se o njima argumentirano razgovara i raspravlja, kako bi se spriječilo ponavljanje. To što mi danas slušamo što točno HDZ govori da je SDP, odnosno bivša vladajuća koalicija omogućila ovakvu situaciju, to je apsolutno točno. Mi smo i tada upozoravali da se ne treba na ovakav način mijenjati zakon o HRT-u, i kad se već uvodi funkcija glavnog ravnatelja HRT-a, da se barem donese tako da ta odluka ima dvotrećinsku većinu. Čak su i oni priznali neke od svojih pogreški. Šteta je što ovo izgleda kao utrka prema dnu, tko će biti gori, a ne da napredujemo dalje.

U kojem nas smjeru vodi politika vladajućih? S obzirom na današnje događaje, poteze ministra kulture koji ukida financiranje neprofitnih medija…

Kao da se ostvaruje vizija gospodina Karamarka da će se moći misliti i govorit što se želi unutar vlasita 4 zida. Smjer nikako nije dobar, umjesto da Hrvatska napreduje u skladu s demokratskim standardima, ona nazaduje. Ima šanse da se stvari promijene. Ima šanse da se rasprava o Hini argumentirano odvije. Bez argumenata i informiranog donošenja odluka ne možemo govoriti o demokratskom izboru. Ako se takve stvari događaju u Saboru, dokle će to nisko dalje padati i kakvu to poruku šalje?

Kako vi ocjenjujete dosadašnji rad Vlade, odnosno suradnju Mosta i Domoljubne koalicije?

Bilo bi dobro da se uvedu redovite konferencije za novinare, gdje bi novinari mogli neometano postavljati pitanja. Kad bi premijer, koji nema političkog iskustva u Hrvatskoj i repove otprije, uveo takvu konferenciju, dao bi dobar primjer svojim zamjenicima i ministrima. Ovo trčanje i nemogućnost novinara da postave pitanja nije dobra praksa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.