Studenti s invaliditetom uskoro mogu useliti u domove

Vijesti 05. ožu 201608:18 > 08:20
N1

Zagrebački studentski domovi nakon preuređenja šokirali su studente s invaliditetom zbog premalih soba

Premale i preuske sobe koje ne odgovaraju potrebama studenata s invaliditetom trebalo je ponovo obnoviti, a to je potrajalo oko mjesec dana. I sami studenti kažu da je situacija sada mnogo bolja nego prije mjesec dana.

“Dobro je, dobili smo na prostoru, police su isto viseće, visina je u redu”, ispričao je jedan od studenata za RTL.

Prostor se dobio prilagodbom namještaja, no posla još ima. Problem je nastao jer prošle kupaonice nisu zadovoljavale standarde, pa su proširene jedno 15-ak centimetara na uštrb sobe.

“To nije to, ali poboljšanja ima, baš radi toga što prostora ima u sobi. Najidealnije bi bilo da oni nisu ništa dirali, jer su prethodne sobe bile sasvim u redu i funkcionalne”, prokomentirao je Marko Arambašić, student informacijskih znanosti.

Ipak, do dogovora je trebalo doći prije početka radova.

“Da bismo dobili uporabnu dozvolu, postojeće kupaone, koje su sagrađene prije 15-ak godina i koje su bile napravljene pregradnim zidovima, morali smo ukloniti, i napravili smo nove kupaone koje su napravljene po pravilniku za osobe s invaliditetom”, objasnio je Damir Ivšić, voditelj projekta koji tvrdi da će studenti s invaliditetom moći u svoje sobe već kroz petnaestak dana.

“Da su studenti i njihova mišljenja bili uvaženi na samom početku, tad danas sigurno ne bi razgovarali i studenti bi bili u svojim sobama”, rekla je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.