Sukob premijera i Karamarka postao javan

Vijesti 05. ožu 201612:21 > 12:30
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko je u niz navrata ponovio da je Milijan Brkić jedini kandidat za mjesto ministra branitelja

Premijer Tihomir Orešković već desetak dana prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku šalje javne poruke da ne pristaje da Milijan Brkić bude jedini kandidat za ministra branitelja te da bi mu morao predložiti još nekoga kako bi on potom mogao odabrati.

Karamarko, međutim, to ignorira i u svojim izjavama ponavlja da je glavni tajnik HDZ-a jedini kandidat za dužnost koja je pripala Domoljubnoj koaliciji. Zbog tog razilaženja između Karamarka i Oreškovića, koji, sad je već posve jasno, ne želi Brkića u svojoj Vladi, resor branitelja već pet tjedana nema čelnog čovjeka, piše Novi list.

Orešković je u petak rekao da će se s tim ozbiljno baviti idući tjedan, ali puno toga ovisi o šefu HDZ-a, na kojem je odluka hoće li i dalje inzistirati isključivo na Brkiću ili će ipak popustiti pred premijerom. Karamarko je jučer od predsjednika Vlade dva puta mogao čuti da on očekuje i druge kandidate za nasljednika Mije Crnoje. Prvo tijekom sastanka u Banskim dvorima na kojem su njih dvojica, zajedno s Božom Petrovom, primili predstavnike braniteljskih udruga, a zatim i iz Oreškovićeve izjave nakon završetka razgovora.

Braniteljske povlastice

U svakom izvještaju Europske komisije, pa tako i u zadnjem, navode se iste primjedbe Hrvatskoj u vezi s raznim braniteljskim povlasticama, ali premijer se s time tek jučer upoznao.

– Bilo je to drugo pitanje na sastanku. Prvi put sam o ovome pročitao u novinama, dat ću idući tjedan izjavu kad doznam detalje, izjavio je Orešković.

– To je bilo glavno pitanje sastanka. Gospodin Brkić je kandidat, ali danas sam iskoristio priliku da pitam i za druge kandidate. Tu ću učiniti i u utorak kad ću se susresti i s ostalim braniteljskim udrugama. Važno je da su svi potencijalni kandidati na stolu. Idući tjedan naći ću se s gospodinom Brkićem, a također i s drugim kandidatima. Kao što sam sve ministre izabrao, kad sam razgovarao sa 60 kandidata, tako ću i sada izabrati najkvalitetniju osobu za ovo bitno ministarstvo, kazao je Orešković novinarima.

Neslužbeno doznajemo da je premijer i iza zatvorenih vrata doista govorio o drugim kandidatima za ministra branitelja. Karamarko je pritom šutio, nije se izjašnjavao.