EU novac poboljšat će standard hrvatskih studenata

Vijesti 08. ožu 201618:32 > 18:36
N1

Hrvatske obrazovne ustanove iz europskih fondova na raspolaganju imaju bespovratnih 934 milijuna kuna, a prvi novac koji će se povući namijenjen je za bolji život studenata u Zagrebu i Osijeku.

U Zagrebu su obnovljeni paviljoni studenstkih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, nove su sobe, tvrde studenti neusporedive sa starima.

”Bila sam tu i prošle godine, ove godine mi je puno bolje, imam više prostora, sve je urednije, čistije, u svakom slučaju bolje”, kaže jedna studentica.

Osječki studentski dom čeka obnovu, koja bi trebala početi za mjesec dana, a iza svega će, baš kao i za zagrebačke domove, stajati europski novac.

”Kad imamo spremne projekte, kad imamo građevinske dozvole onda smo riješili 90 posto problema. Novaca u EU fondovima ima, za sve namjene pa tako i studentske domove”, kazao je ministar Tolušić.

Ministri Tolušić i Šustar s rektorima Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku potpisali su ugovore o sufinanciranju rekonstrukcije domova. Tako su stekli uvjete za slanje računa u Bruxelles i povlačenje novca u hrvatski proračun.

”Bitno je da je ovo namjenjeno studentima slabijeg socijalnog statusa, ali i studentima s invaliditetom. Ono što smo dosad učinili pokazuje da smo sposobni to učinit i sitne nedostatke koji su se pojavili kod korisnika s invaliditetom na vrijeme popraviti”, kazao je rektor Damir Boras.

Od ukupno 233 i pol miljuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu paviljona u zagrebačkim domovima Stjepan Radić i Cvjetno naselje izdvaja se gotovo 220 milijuna kuna, a za osječki 13 i pol milijuna. Iz europskih fondova povući će se 85 posto iznosa, dok se 15 posto financira nacionalnim sredstvima.

Cijelu priču pogledajte u prilogu reporterke N1 Ivane Franić.